Direct naar artikelinhoud
Linkse regering

Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionaal verlies

De Spaanse premier Pedro Sánchez.Beeld AFP

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

De rechtse partijen Volkspartij (PP) en Vox deden het bij de verkiezingen beter dan verwacht, ten koste van PSOE en coalitiepartner Podemos. Sanchez stelt dat, hoewel het om lokale en regionale verkiezingen ging, de uitkomst van de stemming “verder gaat dan dat”.

De Spaanse premier zegt persoonlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de uitslag. Hij vindt dat hij de kiezers “duidelijkheid” moeten verschaffen over waar het met de regering naartoe moet, en wie deze moet leiden.

De uitslagen van de verkiezingen geven een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. Het is in Spanje ongebruikelijk dat een regering een stembusgang naar voren haalt vanwege tegenvallende verkiezingsresultaten.

Sánchez verklaarde eerder meermaals dat hij een hele ambtstermijn zou aanblijven en dat de parlementsverkiezingen zoals gepland in december zouden plaatsvinden.

Afgelopen zondag scoorde vooral de PP goed. De conservatieve partij van Alberto Núnez Feijóo kan regeren in tot wel acht van de twaalf regio’s waar werd gestemd, waaronder de regio’s Madrid en Valencia. Daarvoor moet de PP in zes regio’s wel samenwerken met het rechts-populistische Vox. De partijleider van Vox, Santiago Abascal, heeft al gezegd daartoe bereid te zijn.

De PP kreeg op gemeentelijk niveau 31,5 procent van de stemmen, een stijging van 9,5 procentpunten ten opzichte van 2019. De PSOE zakte met 28,1 procent van de kiezers achter zich naar een tweede plek. Vox volgt met 7 procent van de stemmen, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Naast PSOE verloor ook coalitiepartner Podemos aan populariteit.

De PP-leider stelt dat zijn partij duidelijk heeft gewonnen. “We hebben onze eerste stap gezet om een ​​nieuwe politieke cyclus in Spanje in te luiden”, zei hij tegen honderden aanhangers bij het partijkantoor in Madrid. Over de vervroegde stembusgang stelt hij “hoe eerder, hoe beter”. Vox-leider Abascal denkt dat Sánchez de verkiezingen naar voren haalt omdat de premier denkt ervan te kunnen profiteren, terwijl in werkelijkheid “zijn bewind voorbij is”.