Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Alternatief kampioensfeest voor Ajax Vrouwen in club Levenslang: ‘We gaan het gewoon tóch vieren’

Hoewel Ajax een huldiging van Ajax Vrouwen niet ziet zitten, organiseren brouwerij de Eeuwige Jeugd en voetbalplatform FC Afkicken maandag toch een kampioensfeest. ‘Wij vinden dat ze dat verdienen, en bijna heel Amsterdam vindt dat met ons.’

Eshly Bakker (links), aanvoerder Sherida Spitse (midden) en Lize Kop (rechts) vieren het kampioenschap na de winst op PEC Zwolle op 7 mei.Beeld Jan Mulder / Getty Images

“Ik heb een groot hart voor Ajax, voor zowel de mannen als de vrouwen, maar de manier waarop de club nu met mensen omgaat, staat me niet aan,” zegt organisator Shannice Wilner, van de Eeuwige Jeugd. De brouwerij en FC Afkicken organiseerden vorig jaar al evenementen rond het EK vrouwenvoetbal en slaan nu weer de handen ineen. “Een kampioenschap vieren is het allerleukste wat er is. Wij vinden dat de vrouwen dat verdienen, en bijna heel Amsterdam vindt dat met ons. Dus we gaan het gewoon tóch doen.”

Woensdag bleek dat er voor de Ajax Vrouwen geen publieke huldiging zou komen. De Ajaxdirectie zei een dergelijke huldiging niet gepast te vinden wegens de tegenvallende prestaties van de Ajax Mannen, het late moment van de huldiging (de vrouwen werden op 7 mei kampioen) en ‘het gebrek aan vreugdestemming’.

“Het is een rare reflex die mensen maken: alsof het vrouwenvoetbal het mannenvoetbal in de weg staat en andersom. Ik snap dat niet,” aldus Neal Petersen van FC Afkicken. “Laat Ajax en de gemeente lekker doen wat ze willen, maar wij willen de vrouwen hoe dan ook in het zonnetje zetten.”

Speelsters aanwezig?

Wilner, partner van oud-voetballer Leonne Stentler, die ook in de organisatie zit en een opiniestuk over de kwestie schreef in Het Parool, hoopt dat de speelsters bij het feest aansluiten. “We hebben geen contact gehad met Ajax, maar de spelersgroep wordt wel uitgenodigd.” Burgemeester Femke Halsema kreeg al een uitnodiging, maar daar kwam nog geen eenduidig antwoord op.

Of de speelsters er nou bij zijn of niet, vanaf 18.00 uur wordt er gefeest in Amsterdam-Oost. Onder anderen voetbalprominenten Fresia Cousiño Arias, Sanne van Dongen en David Endt zijn aanwezig en er staan optredens gepland van onder meer Hazes-imitator René van Beeten, zanger Elmer en dj’s Tonno Disko en FeestDJRuud. De avond wordt gepresenteerd door oud-voetballer Rocky Hehakaija.

“Ze doen bij Ajax alsof ze vrouwenvoetbal belangrijk vinden, maar als je een beetje van de oppervlakte wegkrabt, kom je terug bij de kern: vrouwenvoetbal wordt nog niet hetzelfde gewaardeerd als het mannenvoetbal,” zegt Hehakaija. “Daar zit een hardnekkig probleem en een grote uitdaging.” De avond is volgens Hehakaija automatisch een statement, maar ‘uiteindelijk is het vooral gewoon leuk om een feest te vieren voor die meiden’.

Plaats voor 600 mensen

Wie er niet bij kan zijn, kan het kampioensfeest volgen via de socialkanalen van FC Afkicken. Ook werkt de organisatie aan een livestream, maar het is nog niet duidelijk of die wel mogelijk is in club Levenslang, die half onder de grond ligt.

In Levenslang is plaats voor zeshonderd mensen. Kaarten zijn gratis, maar wie zeker wil zijn van een plek kan wel alvast reserveren. Tot zondagmiddag deden zo’n tweehonderdvijftig mensen dat. “Daarom is het zo ‘grappig’, Ajax dacht dat de opkomst op het Leidseplein laag zou zijn,” aldus Hehakaija. “Alleen al vanuit solidariteit verwacht ik dat er veel mensen komen.”

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister hieronder naar Ajaxpodcast Branie:

Video wordt geladen...