Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ingewijden: Koning Willem-Alexander houdt toespraak bij herdenking slavernijverleden, excuses verwacht

Bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli houdt koning Willem-Alexander een toespraak. Berichtgeving van RTL Nieuws hierover wordt door ingewijden bevestigd.

De koning voelt zich ‘persoonlijk zeer betrokken’ bij het onderwerp, zei premier Rutte vorig jaar.Beeld Brunopress

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk praktisch werd afgeschaft. Premier Rutte maakte eind vorig jaar al bekend dat de koning aanwezig zou zijn bij de herdenking in de hoofdstad. De koning ‘voelt zich persoonlijk zeer betrokken bij het onderwerp,’ zei de premier destijds.

De verwachting is dat de koning de excuses die Rutte vorig jaar uitsprak, zal herhalen. Eind vorig jaar gaf de koning opdracht voor een onafhankelijk onderzoek naar de rol van het koninklijk huis in de koloniale geschiedenis.

Betrokkenen melden aan RTL Nieuws dat een toespraak van de koning in voorbereiding is, maar dat de ‘exacte vorm en woordkeuze nog niet bepaald is’.

Keti Koti op Museumplein

De viering van Keti Koti in Amsterdam op zaterdag 1 juli is dit jaar niet in het Oosterpark, maar op het Museumplein. Volgens de organisatoren is het Oosterpark te klein, omdat in dit jubileumjaar een extra grote opkomst wordt verwacht.

De traditionele herdenking in het Oosterpark, bij het Nationale Slavernijmonument van Erwin de Vries, gaat wel gewoon door. Die begint om 14.00 uur.

Een uur later begint het feest op het Museumplein met optredens van Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy en het Soul Gospel Choir. Vanaf het Museumplein is op grote schermen ook de herdenking in het Oosterpark te zien.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...