Direct naar artikelinhoud
Achtergrond

Sigrid Kaag weegt impact op gezin mee: ‘Zoon wil niet dat ik langskom, bang om nageroepen te worden’

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt er vooralsnog niet aan te stoppen met de politiek, zei ze vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad. Ze lichtte wel verder toe wat de impact is van alle bedreigingen op haar gezin. “Mijn zoon wil niet dat ik langskom.”

In het programma College Tour dat komende zondag wordt uitgezonden, zeggen de dochters van Kaag te vrezen dat hun moeder op een dag wordt vermoord.Beeld kro-ncrv

In het programma College Tour dat komende zondag wordt uitgezonden, zeggen de dochters van Kaag te vrezen dat hun moeder op een dag wordt vermoord. Daarop werd de D66-leider emotioneel en erkende ze dat haar gezin het liefst heeft dat ze stopt met de politiek vanwege alle bedreigingen aan haar adres. Hoewel ze nog geen besluit heeft genomen over haar toekomst, zegt ze wel dat de mening van haar gezin meeweegt bij de beslissing.

Twitter bericht wordt geladen...

Kaag zei vrijdagochtend overvallen te zijn door het filmpje dat haar in het programma werd getoond. “Ik wist dat ze een boodschap hadden ingesproken, maar ik dacht dat er iets zou komen over dat ik vroeger niet kon koken en nu nog steeds niet, maar dat de aangebakken pannenkoeken lekker zijn. Iets luchtigs. Ik ben er trots op dat ze de moed hebben kunnen vinden dit te zeggen.”

‘Vergiftigd’ klimaat

Niet alleen de dochters hebben last van de vele bedreigingen die Kaag krijgt. Ook haar man en zoon lijden eronder, vertelde ze. “Mijn zoon wil niet dat ik op bezoek kom, pas als ik gestopt ben. Hij komt wel bij ons. Maar je wilt niet op straat nageroepen worden om wat je moeder doet.”

Volgens Kaag is het klimaat in Nederland ‘vergiftigd'. “Kijk naar Geert Wilders, die al jaren de hoogste staat van beveiliging moet krijgen; er is in ons land een glijdende schaal van verergering. Ik ben niet van suiker. Maar het is een continue weging of je met dit werk door wilt gaan.”

Ook de gezinnen van collega-ministers lijden onder het werk van hun ouders. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) vertelde eerder in een interview dat als een van haar kinderen zou zeggen dat ze moest stoppen met haar werk, ze dat zou doen.

Spijt van uitspraken

Inmiddels zegt ze spijt te hebben dat ze het over haar kinderen heeft gehad. Van der Wal: “Toen de boeren met trekkers voor ons huis stonden, heb ik in de emotie tegen de boeren gezegd dat mijn kinderen binnen zaten te trillen. Daar hebben ze tot de dag van vandaag last van. Als ik niet wil dat werk mijn gezin raakt, moet ik ook niet op mijn werk praten over mijn gezin.”

Volgens van der Wal beïnvloeden alle bedreigingen haar niet. “Ik zwicht er niet voor, mijn kinderen ook niet. Ik vind het echt bizar dat politici, raadsleden in dorpen en steden, wethouders, burgemeesters, gedeputeerden worden bedreigd. Dat boeren elkaar onderling intimideren. Te zot voor worden. Mensen doen hun werk, heb daar respect voor.”

Rol politiek

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) moest in de tijd dat hij coronaminister was zwaar bewaakt worden. Ook zijn kinderen hadden daar last van, vertelt hij. “Er zijn meerdere momenten geweest waarop ze hadden gewild dat ik een andere baan had gehad. Ik heb niet serieus overwogen te stoppen, maar je kinderen staan uiteindelijk op de eerste plaats.”

“Het is ontmoedigend om dit type werk te doen. Je wilt dat het kwaad niet wint. Maar er kan een grens zijn als je niet wilt dat het je gezin beïnvloedt. Je moet er niet aan denken dat iemand die ze niet alle 24 in een kratje heeft zitten, zich door al die haatberichten op sociale media voelt aangemoedigd om daadwerkelijk iets te doen.”

De Jonge vindt dat er ook een rol is voor de politiek. “Er is een verband tussen dat wat er in de politiek over elkaar wordt gezegd, alle wantrouwen en verdachtmakingen die worden geuit, en wat er daarna gebeurt op sociale media en in het echt aan de voordeur.”

Opvoeden

Premier Mark Rutte benadrukte dat het niet zo mag zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden. De beelden hebben er volgens hem bij de hele ministersploeg ‘ingehakt’ en de boodschap ‘resoneert’ bij alle bewindslieden.

Rutte zei dat bedreigingen een breder probleem zijn in de samenleving en dat het niet aan de politiek alleen is om er iets aan te doen. “Het begint met aanspreken en met opvoeden.” Hij vraagt zich af of ouders wel goed zicht hebben op wat hun kinderen doen op sociale media. Overigens zijn het lang niet alleen jongeren die zich schuldig maken aan (online-)bedreigingen: afgelopen week veroordeelde de rechter meerdere volwassenen tot werkstraffen vanwege het bedreigen van politici.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Video wordt geladen...