Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Enorme tekening van Keith Haring na dertig jaar weer te zien in Stedelijk

In het Stedelijk Museum in Amsterdam kunnen bezoekers vanaf vrijdag 26 mei een 38 meter lang kunstwerk van Keith Haring bekijken. De Amerikaanse popartkunstenaar maakte de tekening Amsterdam Notes in 1986 voor zijn eerste museale tentoonstelling.

Keith Haring aan het werk aan Amsterdam Notes in het Stedelijk, 1986.Beeld Rob Bogaerts/Nationaal Archief/Anefo. © Keith Haring Foundation

Fans hebben meer dan dertig jaar moeten wachten om Amsterdam Notes weer te zien: 1992 was de laatste keer dat de inkttekeningen op papier te zien was. Het bijna 38 meter lange kunstwerk is een klassieke Haring, en ook weer niet. Zijn typerende afbeeldingen van dansende poppetjes en blaffende honden zijn vervangen door monsters en dieren, doch nog steeds door Harings herkenbare hand getekend.

Amsterdam Notes is onder de kunstkenners een hedendaags tapijt van Bayeux en voor Keith Haringfans een heilige graal. Werk op papier is fragiel en hangt daarom vaak kort in het museum,” zegt Rein Wolfs, directeur van het Stedelijk.

Haring (1958-1990) begon zijn carrière in de straten van New York met graffiti. Binnen korte tijd groeide hij uit tot internationaal gevierd kunstenaar. Ook in Amsterdam heeft hij zijn handtekening achtergelaten: op de koelhal van de Centrale Markthallen maakte Haring in 1986 een muurschildering van 12 bij 15 meter.

Haring was bevriend en werkte onder meer samen met Jean-Michel Basquiat, een ander icoon van van postmoderne kunst uit de jaren tachtig die met straatkunst doordrong in klassieke instellingen zoals musea. Met zijn werk sneed Haring maatschappelijke thema’s aan, zoals racisme, drugs en oorlog. Ook zette Haring zich in voor de aandacht voor de aidscrisis in zijn tijd en droeg hij bij aan Act Up, de organisatie die zich inzette voor mensen met hiv en aids. Zelf overleed Haring op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids.

Het kunstwerk is nog tot en met 5 november te zien in het Stedelijk Museum.

Download de app van Het Parool

Blijf 24/7 op de hoogte: download onze mobiele app voor Android of iOS.

Heb je een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...