Skigebieden op de route van de Giro d’Italia 2023

Henri op 06 mei 2023· 4 reacties

null

Dit weekend gaat de eerste grote wielerronde van het jaar weer van start: de Giro d’Italia. Wielerwedstrijden zijn natuurlijk altijd leuk om te kijken, maar deze motivatie wordt bij mij altijd net even wat groter als er ook skigebieden op de route liggen. Wie deze mening deelt heeft dit jaar geluk, want de 106de editie passeert een forse selectie aan skigebieden! Zowel enkele bekende Alpenskigebieden alsook meerdere onbekende pareltjes komen aan bod. Sommige skigebieden zijn zelfs op dit moment nog open! In dit blog een greep uit het parcours van de Giro met de focus op de skigebieden.

Het parcours van de Giro d'Italia 2023
Het parcours van de Giro d'Italia 2023

Etappe 4: Laceno

De eerste ritten verlopen nog vrij vlak, maar vanaf het einde van etappe 3 naderen we de eerste serieuze bergcols. Aankomende dinsdag worden er in etappe 4 over een afstand van 175 kilometer al maar liefst 3500 hoogtemeters overbrugd met als finish Lago Laceno. Nog steeds is het peloton onderweg in Zuid-Italië op de grens van Campania en Basilicata, maar toch is deze finishplaats het eerste skigebied wat we tijdens de Giro tegenkomen. Het bosrijk skigebiedje ligt op een hoogte van 1100 tot 1700 meter en is vooral populair bij dagjesmensen vanuit het nabijgelegen Napels.

Etappe 7: Etappefinish in het hoogste skigebied van de Apennijnen

Na twee etappes rondom Napels volgt met etappe 7 op vrijdag 12 mei de eerste klim van de eerste categorie met de aankomst in het hoogste skigebied van de Apennijnen. Voordat het zover is, passeert het peloton eerder die dag ook nog eens het grootste skigebied van de Apennijnen: Roccaraso. Dit moderne skigebied kan zich meten met een middelgroot skigebied in de Alpen. Het beschikt over iets minder dan 100 kilometer aan piste tussen een hoogte van 1300 en 2140 meter en het skiliftnetwerk is behoorlijk modern te noemen. In de weekenden wordt het skigebied (net zoals de omliggende gebiedjes) overspoeld door dagjesgasten uit Rome en omgeving, maar doordeweeks is het hier eigenlijk altijd rustig.

Aan het einde van dezelfde etappe staat het peloton nog een flinke klim te wachten. Met de machtige Corno Grande (2912m) van het Grand Sasso massief als decor finishen de renners op de 2130 meter hoge Campo Imperatore, waar dus ook een skigebied ligt. Als het hier sneeuwt, sneeuwt het erg fors. Skiën tot eind april of begin mei kan hier af en toe en zo ook dit jaar. Door de koude en sneeuwrijke aprilmaand heeft men besloten om de pistes van Campo Imperatore zelfs open te houden tot 12 mei, de dag van de aankomst van de Giro. Tot eind april diende het laatste stuk van de klim nog als skipiste, maar inmiddels heeft men de flinke klus om de weg sneeuwvrij te maken geklaard. De mix van skiërs en wielrenners zal ongetwijfeld bijzondere beelden opleveren. Meer beelden van deze twee skigebieden tijdens de winter vind je hier.

Update: Het skigebied Campo Imperatore heeft inmiddels aangekondigd dat het skiseizoen 7 mei eindigt. Enkel de gondel en het restaurant zullen 12 mei nog geopend zijn

Etappe 8: nabij Monte Catria

Na deze pittige rit verloopt etappe 8 grotendeels vlak door een dal in het oosten van Umbrië. Ongeveer halverwege deze etappe nadert het peloton nog een klein skigebiedje in de Centrale Apennijnen. Na de Passo della Scheggia (635m) dalen de wielrenners af richting Cantiano en Cagli, waarbij een grote boog wordt gemaakt om de Monte Catria, precies op de grens van Umbrië en Marche. Afgelopen winter heb ik dit skigebiedje bezocht. Een interessante maar buitengewoon trage toegangsgondel brengt je naar 1400 meter hoogte. Bin het gebied tref je een handjevol pistes en twee stoeltjesliften aan tussen een hoogte van 1250 - 1500 meter. Wat mij betreft geen must-do als je hier eens op pad bent, maar het uitzicht op het vlakke land en de Adriatische Zee is wel schitterend.

Etappe 10: gesloten skigebiedjes

Etappe 10 staat vrijwel geheel in het teken van gesloten skigebiedjes. In de rit door de Noordelijke Apennijnen van Scandiano naar Viareggio passeren we namelijk meerdere locaties met vergane glorie. Allereerst wordt Febbio bereikt, een skigebiedje dat tot boven de 2000 meter reikt, maar wat al enkele jaren gesloten is. Iets verderop tijdens de klim komt het peloton in Civago, waar vroeger een actieve skicommunity voor twee skiliften met een hoogteverschil van meer dan 500 meter beschikte. Volgens locals was het misschien wel de beste piste van de gehele Noordelijke Apennijnen. Inmiddels is het skiën hier alweer zo’n 20 jaar verleden tijd en zijn de pistes inmiddels flink begroeid. Het zal goed zoeken zijn om hier tijdens de rit nog iets van mee te krijgen.

Aan de top van de klim van de tweede categorie komen de renners aan op de Passo delle Radici, waar vroeger ook een skigebiedje lag, maar ook hier zijn de liften al enige tijd gesloten. De enige nog geopende skilift op het traject is een sleepliftje bij Casone op de afdaling. Op een steenworp afstand van de etappe liggen overigens nog wel meerdere (verrassend grote) skigebiedjes die nog steeds open zijn en zelfs erg in trek. Meer over deze gebieden (Abetone, Monte Cimone en Corno alle Scale) lees je wederom in mijn verslag van afgelopen winter.

Etappe 13 en 14: Zwitsers uitstapje

Tegen het einde van de tweede week bereikt de Giro de Alpen. Vrijdag 19 mei staat er een pittige bergetappe op het programma met een finish in Crans-Montana, een welbekend Zwitsers skioord. Op de weg door het Aostadal zijn skigebieden zoals Monte Rosa, Breuil-Cervinia en Pila niet ver weg, maar ook in Zwitserland blijft het niet bij het skigebied van aankomst. Het peloton zal namelijk over de Croix de Coeur (2174m) en dwars door het dorp Verbier rijden. Mooie beelden van het skigebied Les 4 Vallées kunnen we dus ook verwachten. De dag erna keert het peloton via het Rhonedal weer terug naar Italië via de Simplonpas. Wellicht dat we tijdens deze klim ook nog een glimp opvangen van gebiedjes zoals Rosswald en Rothwald.

Het skigebied van Folgaria
Het skigebied van Folgaria

Etappe 16: Monte Bondone bij Trento

Op dinsdag 23 mei staan ons weer twee skigebiedspassages te wachten. Het eerste deel van de rit verloopt langs de westoever van het Gardameer, maar na Rovereto en de Matassone, een col van de tweede categorie, begint het peloton met de rit richting een skigebied. Zowel Serrada en Folgaria, twee dorpen behorend tot het skigebied Folgaria worden gepasseerd, waarna er weer wordt afgedaald naar het Valle dell’Adige. De finish van de rit ligt enkele honderden meters onder de top van de Monte Bondone, tevens het huisskigebied van de stad Trento.

Het decor tijdens de 19de etappe
Het decor tijdens de 19de etappe

Etappe 18 en 19: Dolomieten

Etappe 18 verloopt door het ruige oostelijke deel van de Dolomieten waar we vrij weinig skigebieden aantreffen. Toch ligt de finish wederom in een skioord. De renners komen na een rit van 161 kilometer aan in Palafavera bij het skigebied Civetta, onderdeel van Dolomiti Superski. De dag erna, etappe nummer 19 op vrijdag 26 mei, is het tijd voor de grote Dolomietenrit. Via Alleghe (de andere kant van het skigebied van Civetta) rijdt het peloton via Passo Campolongo bij Arabba, Corvara en San Cassiano naar de 2196 meter hoge Passo Valparola. Een ritje rondom het skigebied van Alta Badia dus. Bij het skigebied Lagazoui slaan de renners rechtsaf, om vervolgens nog een extra lus te maken via de Passo Giau bij het skigebied Cinque Torri. Na een flinke afdaling naar het welbekende skioord Cortina d’Ampezzo (lees hier meer over de rijke historie of luister onze podcast) wordt er opnieuw geklommen. De finish van deze etappe ligt namelijk bij de Rifugio Auronzo aan de voet van de Tre Cime di Lavaredo op maar liefst 2304 meter hoogte.

Etappe 20: een waanzinnig slot

Toch wordt misschien wel het beste voor het laatste bewaard, want de dag voordat de renners terugkeren naar Rome staat er nog een spectaculaire tijdrit op het programma van Tarvisio naar Monte Lussari, een bedevaartsoort in de Julische Alpen op 1766 meter hoogte en een vrij onbekend skigebied. Terwijl het skigebied zich voornamelijk uitstrekt op de noordelijke flanken van de berg zullen de renners vanuit het zuiden de top beklimmen. Enkele jaren geleden heb ik deze regio bezocht en schreef ik een artikel over het curieuze skigebied van Tarvisio en het knusse dorpje Monte Lussari.

Monte Lussari
Monte Lussari

Zo volg je de Giro d’Italia

In de komende weken kun je dus flink wat inspiratie opdoen voor een skitripje voor het aankomende winterseizoen. Wil je de Giro-etappes bekijken, dan vind je hier een overzicht op welke kanalen de wielertocht wordt uitgezonden. Op deze website vind je verder ook nog veel meer info over de etappes.


Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Mooie route! Ben benieuwd in hoeverre de laatste tijdrit het algemeen klassement nog gaat opschudden

Gang is alles

Nu pas gezien, komt door de zomermodus…😊
Heerlijke reportage! 👍🙂

*bericht bewerkt door bartvwg op 07 mei 2023 12:29

Bla, bla, bla.

Mooie beelden en leuke informatie. De meeste gebieden ken ik van naam, maar daar houdt het dan ook op.

Even a bad day skiing is better then a good day at work

Superleuk artikel!

Voorzitter Nederlandse Vereniging Brakke Skiliften
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie