Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Eerste binnenvaartschip op waterstof in de vaart gebracht in Rotterdam

In Rotterdam is donderdag ’s werelds eerste binnenvaartschip dat volledig draait op waterstof officieel in bedrijf genomen. Bij het 110 meter lange containerschip is de dieselmotor vervangen door een elektromotor en brandstofcellen.

Containerschip H2 Barge 1 aan de kade in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Het schip is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Future Proof Shipping (FPS), in samenwerking met Nike. Het sportmerk gaat er vanaf begin juni meerdere keren per week ladingen mee transporteren tussen de haven van Rotterdam en het Belgische Meerhout, waar Nike een distributiecentrum heeft.

Het containerschip, H2 Barge 1 genoemd, maakte in aanwezigheid van de pers donderdag zijn eerste officiële vaart, van Alblasserdam naar het centrum van Rotterdam. Er kunnen 208 zeecontainers in het ruim.

De totale investering in het schip en de ombouw bedraagt ongeveer 6 miljoen euro. Het project kreeg een subsidie van onder meer de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. FPS werkt aan de ombouw van meerdere binnenvaartschepen en hoopt door schaalvergroting de prijs te kunnen verlagen. Het doel is om de komende jaren 25 binnenvaartschepen te vergroenen.

De tanks kunnen 800 kilogram groene waterstof bevatten, waarop de H2 Barge 1 een kleine 250 kilometer kan afleggen. ‘Tanken’ gebeurt door de twee containers met lege waterstoftanks van boord te tillen en te vervangen door nieuwe, volle tanks.

4 procent van CO2-uitstoot

Op jaarbasis spaart de H2 Barge 1 naar schatting tweeduizend ton CO2 uit. De Nederlandse scheepvaart stoot volgens het CBS jaarlijks ruim 4 procent van de Nederlandse kooldioxide uit. Ook het milieu profiteert, omdat bij de voortstuwing geen schadelijke stikstofoxiden ontstaan en er geen motorlawaai is.

Nike gaat de komende zeven jaar met het schip varen, met nog een optie op een vergelijkbare periode.

Minister Mark Habers van Infrastructuur en Waterstaat overhandigde donderdag het eerste zogenoemde A-Zero emissielabel, wat betekent dat het vaartuig volledig emissievrij is. Habers zei te hopen dat het initiatief andere reders zal overhalen hun schepen ook te verduurzamen.