Voorjaarsskiën: wintersporthemel of -hel?

ChristopheJ op 30 maart 2023· 23 reacties

Paasvakantie 2002
Paasvakantie 2002

Schruns-Tschagguns, april 2002. Mijn allereerste skivakantie. Een trip trip in het voorjaar met de familie. En dat hielden we een paar jaar vol. Vandaag skiën we niet meer in het voorjaar maar enkel in de winter. Met de Belgische paasvakantie voor de deur stelde ik mezelf de vraag: is dit een logische keuze? Of missen we toch een mooi deel van het skiseizoen?

Teleurstelling

Zoals je kon lezen in één van mijn eerste blogs ben ik een ‘wintersportlaatbloeier’. Mijn allereerste vakantie was tijdens de Belgische Paasvakantie van het jaar 2002. Meestal zijn teleurstellingen het rechtstreekse gevolg van foute verwachtingen en zo geschiedde: in mijn gedachten vertrok ik op wintersportvakantie. Het internet speelde toen nog niet zo’n prominente rol als vandaag dus de voorpret had een andere dimensie: het spannend afwachten!

Afwachten tot de aankomst in een wit landschap, koud, grillig. Hopelijk valt het wat mee in de witte bergen met ons eerste wagentje ooit. Ik denk trouwens dat er van winterbanden nog geen sprake was. Man, wat een teleurstelling. Ik vergeet het gevoel nooit meer. In de verste verte bij aankomst geen sneeuw te zien. Is dit nu wintersport? Is dit een sneeuwvakantie? Ik had er zo naar uitgekeken! “Maak je niet druk Christophe, morgenochtend staan we in winterwonderland!”, stelde mijn schoonfamilie mij gerust. Nog niet klaar voor een nieuwe teleurstelling stelde ik alvast mijn verwachtingen naar beneden bij.

De oorzaak van mijn teleurstelling: het groene dal
De oorzaak van mijn teleurstelling: het groene dal

Boven winterwonderland

Het werd een week van ‘eerste keren’. Eerste Oostenrijks ontbijt, eerste rit richting de gondels van - in dit geval - de familieberg Golm, eerste keer skischoenen aan, eerste keer in een bakje naar boven, eerste keer op ski’s. Het werd bijna m’n laatste keer door het onvermogen van mezelf om 15 meter recht te blijven en de onmogelijkheid om onder de middag mijn pijnlijke huurbotten aan te houden. Een helm was toen nog niet algemeen gedragen. Sinsdien raad ik elke beginner aan om volop in de lessen te gaan en als eerste investering skibotten te nemen.

Maar van teleurstelling deze keer geen sprake hoor. Wit was de wereld rondom mij. Het ongelooflijke gevoel van het ‘groene dal’ tegenover ‘de witte bergen’ vergeet ik nooit meer. Wat een contrast. Het werd een fijne wintersportweek waaraan ik met een grote glimlach aan terugdenk. Maar woorden als dump, poeder, eerste sporen of temperaturen onder nul graden kwamen pas later in mijn skicarrière naar boven.

De glimlach is terug: er is TOCH voldoende sneeuw
De glimlach is terug: er is TOCH voldoende sneeuw

Winter- vs voorjaarsskiër?

Na een vijftal seizoenen gingen we voor het eerst in de ‘echte’ winter op wintersport: oudjaar doorbrengen in Bramberg. En wat kreeg ik op aankomstdag: een groen dal en dus … teleurstelling. Het Weihnachtstauwetter had lelijk toegeslagen. Maar deze keer was de teleurstelling van (héél) korte duur. Het is snel beginnen dumpen op aankomstdag. Makkelijk een meter in het dal de eerste 24 uur. Hier was de poeder, witte bomen, koetsrit door winterwonderland in het dal: kortom hier was de échte winter.

Ik ben sindsdien nooit meer gaan skiën met Pasen. Soms heb ik hiervan spijt later op het seizoen, zoals op dit moment. Het besef dat het weer 9 maanden duurt voor we in de bergen zijn doet hunkeren naar wintersport. Maar de verlofdagen en budgetten voor winter 2023 zijn volledig gespendeerd. Wat moet ik volgend jaar doen? Zijn jullie voorjaarsskiërs? En waarom (niet)?

ChristopheJ
schrijft voor wintersport.be. Familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Plaats een reactie

Dit jaar was het (bijna) het ganse seizoen voorjaarsskiën :)

Alleszins ik ben fan! Het vergt wel specifieke skills om de papperige pisten vlotjes te doen merk ik. Met krokus hadden veel mede skiërs last van de voorjaarscondities op de pistes.

Ga op allerlei tijden, maar ik vermijd de vakanties. Februari ga ik dus eigenlijk nooit.
Liefst als er wel veel sneeuw gevallen is eind november/ begin december naar een opening (zoals Tignes) dan ergens rond januari, dan ergens half maart en als het nog kan rondom de Pasen of zelfs wat later (afsluiting Ischgl 1 mei een aantal jaren geleden, ook die dag sneeuwde het volop!). Oh en in juni en september heb ik ook dikke dumps op de gletsjer gehad.
Alle momenten hebben wel wat, maar late voorjaar met een beetje slushy sneeuw vind ik denk ik het lekkerst. Of zoals afgelopen 20 maart in 3V: lekkere laag verse sneeuw en volop zon op die dag.

Ga al jaren in de meivakantie (eind april begin mei) skiën op de gletsjer (Stubai, Pitztal) Heerlijk om overdag te skiën bij goede temperaturen en nooit druk. Tja, pap verderop de dag hoort erbij en vind ik stiekem wel leuk. Overigens heb ik ook in deze periode weleens in een ware dump gestaan 3 dagen lang dus ook dat kan nog.
's middags lekker in het dal in de voorjaarszon een biertje en het is compleet. Op de terugweg nog even wijn proeven in de moezel of de elzas en je hebt een heerlijke week achter de rug.

Doe mij maar januari. Zo koud mogelijk. Niks mooier dan zoveel mogelijk verse poedersneeuw, witte dalen, perfecte pistes, zowel boven in het gebied als lager gelegen door de bossen. Nog heerlijk rustig in de skigebieden. En als de zon schijnt, is het helemaal een winterwonderland.
Helaas biedt ook januari geen garantie voor dit (voor mij dan) perfecte plaatje en ben ik bovendien de komende jaren nog gebonden aan de schoolvakanties. Maar dat geeft niet hoor, een wintersportvakantie vind ik altijd geweldig, in welke tijd van het seizoen en onder welke weers- en sneeuwomstandigheden dan ook.

ik ben fan! Voorjaarskiën is echt heerlijk. Vaak veel poeder op mooie hoge hellingen, vaak (niet altijd) een sneller stabiliserend sneeuwdek wat lawinegevaar betreft en zeker in de ochtend geweldige pistes! En dan 's middags in het zonnetje een lekker biertje na het skiën.

Maar ik ben altijd fan van sneeuw :-)

Click. Click. Peace

Ik zie 't hele seizoen passeren. Eerste keer op de latten dit jaar 3 december, Kronplatz, en laatste keer afgelopen weekend in San Pelegrino (doordat we in Belgie op vakantie zijn de komende 2 weken is 't seizoen wat korter dit jaar).

Ik vind 't gewoon altijd feest… Wel grappig eigenlijk voor mijn verhuis naar Italie had ik dat nooit door. Want als we gingen skieen (niet veel) was 't altijd min of meer 't zelfde moment. Nu kan ik de laatste jaren echt het volle seizoen skieen en merk je echt de verschillen tussen bv skieen in december en in maart/april. Vind het fantastisch dat voorjaarskien… ijzig het eerste uur en daarna overgaand in pap. Lekker!

Mijn oplossing voor dit vraagstuk: (short)ski op meerdere momenten tijdens het seizoen. Eerste keer begin januari gegaan en afsluiten doen we volgende week. Hierdoor altijd wisselende ervaringen en condities en geen enkel jaar teleurgesteld door de condities want 1 van mijn reizen heeft wel verse sneeuw. De keerzijde is dan weer dat ik geen snipperdagen in de zomer kan nemen of drie weken zomervakantie zoals veel vrienden… tja als ik de afweging moet maken heb ik snel gekozen

Dit seizoen ouderwets 3x op wintersport geweest :-)

December 2022 Salzburger Sportwelt, februari Porte du soleil en maart Kleinwalsertal.
Het was alle 3 de weken relatief warm; in de ochtend wat hardere pistes en later op de dag door de slush. Alle dagen vroeg op en als eerste op de piste!

Ik heb dus weinig verschil gemerkt in de loop van het seizoen, op meer zonuren eind maart na.

Pasen is een mooi moment voor een short ski. Omdat de massa al is geweest is het relatief eenvoudig om op het laatste moment een leuke en sneeuwzekere locatie uit te zoeken. Ik heb al vaker een sneeuwdump met Pasen meegemaakt. De Oostenrijkers zeggen niet voor niets dat slechte sneeuw met Kerst goede sneeuw met pasen oplevert. Dit seizoen was ik al in Frankrijk, Italië en Zwitserland; Met Pasen nog even naar Oostenrijk. Op de Arlberg ligt en valt nog genoeg verse sneeuw.

Heerlijk vaak, dat voorjaarswintersporten. Vaak goede sneeuw en regelmatig nog sneeuw tot op behoorlijke laagte. Lekker paprammen vanaf de late ochtend of meteen al op de lage pistes.
Wel vind ik dat je het beter kunt waarderen als je al een keer spijkerharde pistes (zoals vroeg in het seizoen) hebt meegemaakt dat jaar.

In mijn ervaring kun je tegenwoordig van november tm mei groene dalen en slush hebben maar ook winterwonderland met dauerfrost. Zo heb ik in 2021 nog heerlijk geskied in diepwinterse condities op de Feldberg (900-1400m) in de eerste helft van december maar kan het hartje winter in de hoge Alpen al compleet voorjaar zijn qua weer- en sneeuwcondities. Zolang je in het voor- en naseizoen voor een hoog gebied kiest en de lagere gebieden voor januari tot half maart boekt zit je meestal wel goed. Of last minute besluiten waar de reis naartoe gaat als je die luxe hebt.

*bericht bewerkt door KrisWeer op 30 mrt 2023 14:16

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Ik ben toch wel meer winter skiër liefst een keer voor de kerst en eind januari een keer ,wel buiten de seizoenen. Wel een paar keer in het voorjaar geweest . Vond dit ook leuk, maar zodra het hier ook wat mooier weer wordt , dan wil ik ook weer op de motor stappen ,fietsen vissen.

Ik vond het niet echt fijn. Vorig jaar voor het eerst in maart naar Dolomiti Superski geweest. 15 graden in de dalen, boven op de Marmolada was het 0 graden. Het zonnetje was fijn maar was ook niet continu aanwezig. Soms moesten halve pistes gelopen worden omdat je echt niet vooruit kwam. Ik ga liever met -20 (ook meegemaakt) dan met + 15. Maar misschien was dat ook extreem voor maart, dat weet ik niet.

Ik ga mee met de laatste zin van @rogier .
Aangezien het bijna vaker warmer is dan je misschien zou willen, ben ik wel blij dat ik ook zeer kan genieten van Voorjaarsskien. Bonus is koud en zonnig weer.

@Mickey-1 had je wel goed gewaxt?

Grappig tegelijkertijd het verhaal van Rogier uit de Ecrins, super condities om nog te skien! Het beste is gewoon winter en voorjaar zo vaak mogelijk : ) Ik ga met mijn zoon met Pasen naar St Anton nog freeriden en dat belooft goed te worden want er komt dit weekend nog een dump. Daarentegen viel Kerst dit jaar weer tegen in Val Cenis. en was het 2 weken later in Chamonix weer top ( 1 m verse poeder) maar ook van 12 tot 18 maart in Tignes was super met ook 1m verse poeder. Kortom zeg het maar wanneer het de beste tijd is om te gaan.

Ik ga al jaren in de 2e week van maart. Vaak met een heerlijk lentezonnetje, maar we hebben ook al eens een week gehad met iedere dag sneeuw. Regen hebben we pas 2 keer gehad en een dump is ook nog niet vaak voorgekomen. Toevallig dit jaar alle 3 de omstandigheden in één week: regen bij aankomst, een dump 2 dagen later en genieten in de lentezon op de laatste 2 dagen van de vakantie. En dat bewijst maar weer: alles is mogelijk in maart!

Het skiën in de zachte sneeuw vind ik prima, maar afdalingen in de middagzon zorgen er vaak voor dat een prima piste in de loop van de dag omgetoverd wordt tot een afdaling tussen hopen zware slush door. Geen echt groot probleem voor mij (al is het wel een inspanning bij 15 graden boven nul…), maar ik heb wel medelijden met de minder ervaren skiërs die ploeteren op deze helling.

Overigens ben ik al op alle mogelijke momenten in de winter geweest: van eind november tot de meiweek. En op beide momenten heb ik gekied bij 7 graden vorst terwijl het sneeuwde. Ik kan me zelfs nog een meiweek herinneren waarbij ik op zaterdagavond met de bus vertrok en precies achter ons de slagboom dichtgedaan werd: Val Thorens werd afgesloten en zat 2 dagen ingesneeuwd. Het is allemaal mogelijk.

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

@Mickey-1 had je wel goed gewaxt?

Tiny-M op 30 mrt 2023 20:19

Nou, waarschijnlijk niet. Ik had net nieuwe ski’s en wist er nog niet heel veel vanaf. Inmiddels wax ik zelf en zou ik het anders aanpakken. Dus kans is groot dat het deels ook daaraan lag. Maar was niet de enige, op een gegeven moment liep je in een hele groep.

@Mickey-1 had je wel goed gewaxt?

Tiny-M op 30 mrt 2023 20:19

Nou, waarschijnlijk niet. Ik had net nieuwe ski’s en wist er nog niet heel veel vanaf. Inmiddels wax ik zelf en zou ik het anders aanpakken. Dus kans is groot dat het deels ook daaraan lag. Maar was niet de enige, op een gegeven moment liep je in een hele groep.

Mickey-1 op 31 mrt 2023 12:26

Dat valt mij ook vaker op dat er niet/ nauwelijks gewaxt wordt. Dan glij ik zo door en de helft staat stil.

Uitstekende condities in het Saastal. Saas-Grund ligt er voortreffelijk bij. Saas-Fee is vandaag helaas gesloten vanwege lawine-gevaar. Daar worden vandaag lawines opgeblazen en pistes geprepareerd na flink sneeuwval gisteren en afgelopen nacht.

null

Eat, sleep, ski

Het is eigenlijk ongelofelijk maar het allerlekkerste wintersportweer is in eind maart/april!! fantastische temperaturen en vaak veel sneeuw. Ja ook slush natuurlijk. maar slushskien is gewoon gaaf. lekker in het zonnetje lunchen etc. geen drukte etc…nee voor mij verruit de beste tijd. Daarna denk ik eind januari. wat meer licht en de beste sneeuwkwaliteit.

“Vroeger” (sprak de oude man) ging ik zelfs iedere zomer nog een keer.
In de jaren 80/90 was het prima te doen op de Stubaier, Kaunertaler en bij Sölden.
Inderdaad aan het eind van de middag vaak slush, maar ik heb ook in de zomer in flinke sneeuwbuien geskied.
Zomerskien is wel klaar denk ik. Afgelopen zomer was het overal dermate slecht dat zelfs de gletsjers die normaliter wel in de zomer open blijven (Hintertux, Zermatt etc) ook niets te bieden hadden.
Ik denk dat het binnen een paar jaar op de Hintertuxer ook klaar is en dat daar een permanente zomerstop wordt afgekondigd.
Veelzeggend is ook de sluiting van de Dachsteiner Gletsjer, zelfs in de winter!
Ik ga nog wel de laatste week april naar de Stubaier Gletsjer. Benieuwd hoeveel jaar dat nog kan…
Ik zal wat foto’s voor jullie maken.

*bericht bewerkt door Hans- op 02 apr 2023 12:13

null

Saas-Fee: zeer mooi vandaag. Volop Pulverschnee, en niet te druk. Genieten.

Eat, sleep, ski
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie