di. apr 16th, 2024

Zakelijk Nieuws

Blijf up-to-date over de laatste zakelijke updates

4 signalen dat een collega verslaafd is

Heb je al tijden het angstige vermoeden dat een collega verslaafd is? Dan ben je zeker niet de enige. Verslavingsproblemen komen vaker voor dan je denkt op de werkvloer. Van drugs tot alcohol en zelfs gokken. Alles komt voorbij. Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland zijn verslaafd. De kans is dan ook groot dat er ook op het werk mensen zijn die er stiekem een verslaving op na houden. Misschien zelfs wel hun verslaving in stand houden tijdens het werken. Verslaving op het werk kan dan ook een groot probleem zijn. Maar wat kan jij als collega of werkgever doen als je het vermoeden krijgt dat hij verslaafd is?

Ten eerste is het belangrijk dat je er zeker van bent, alvorens je stappen gaat ondernemen. Op de website van afkickkliniek Amsterdam lezen we meer over de signalen bij een mogelijke verslaving. Hieronder lees je welke vier signalen mogelijk duiden op een verslaving.

1.      Hoger ziekteverzuim

Een van de meest voorkomende signalen is toch wel een hoger ziekteverzuim. Gemiddeld genomen blijven verslaafden eerder thuis dan werknemers zonder verslaving. Meestal ook op een vreemde manier. Bijvoorbeeld vijf minuten voordat ze op het werk hadden moeten zijn of altijd op specifieke dagen, zoals de maandag of de vrijdag. Wanneer dit ritueel regelmatig voorkomt, dan is het goed om met de werknemer in gesprek te gaan. Allereerst omdat dit natuurlijk niet de bedoeling is, maar ook omdat het kan duiden op andere problemen. Waaronder ook mogelijk een verslaving.

2.      Slechtere kwaliteit van het werk

We maken allemaal wel eens fouten. Waar mensen aan het werk zijn, kunnen ook fouten worden gemaakt. Dat is niet altijd te voorkomen en moet ook zeker niet te hard aan getild worden. Het wordt echter iets anders als er heel veel fouten worden gemaakt. En er een duidelijk verschil is met vroeger. Als de kwaliteit van het geleverde werk plotseling sterk achteruit gaat, kan dit wijzen op een probleem.

3.      Onzichtbare verslaving

Bij een verslaving denken velen nog altijd aan een eenzame man. Iemand die heel wat heeft meegemaakt. Op een bankje in het park zit en verder niet veel meer doet. Een man waar direct je haar naar uit dreigt te gaan. Maar in werkelijkheid ziet natuurlijk niet elke verslaafde er zo uit. Bezoek maar eens een detox kliniek Nederland. Hier zie je werkelijk alle type mensen. Verslaving komt bij iedereen voor. Of het nu die oude, zielige man is of een man die op het eerste gezicht alles lijkt te hebben. Een goede baan, een mooi huis, een fijn gezin én toch ook een verslaving. Houd dus je open geopend. Voor iedereen. Je weet nooit wat er zich achter gesloten deuren afspeelt.

4.      Verandering in uiterlijk

Naarmate de verslaving erger wordt, is er ook vaak een verandering in uiterlijk te zien. Misschien ziet deze collega er plotseling een stuk onverzorgder uit dan voorheen of merk je enorme gewichtsverlies. Bij sommige verslavingen is het ook gemakkelijker op te merken. Drinkt iemand bijvoorbeeld overmatig alcohol? Dan is dit wellicht ook te ruiken. Dat is misschien wel de simpelste aanduiding om te merken dat er iets aan de hand is.

About Post Author