Direct naar artikelinhoud
Uit het archief

De mooiste verhalen over Johan Cruijff, acht jaar na zijn dood: ‘Hallo, ik ben Johan’

Johan Cruijff in 1987.Beeld anp

Zondag is het acht jaar geleden dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleed. Het Parool blikt terug met de mooiste verhalen over de voetballegende.

Johan Cruijff mocht dan zowel in als buiten het veld ondoorgrondelijk zijn geweest, hij was ook zeer toegankelijk, zo bleek toen Het Parool na zijn overlijden lezers opriep verhalen over de oud-voetballer te delen.

Dagenlang stroomden de reacties binnen, met anekdotes over ontmoetingen en gedeelde momenten. Uit alle inzendingen kwam naar voren dat Cruijff iemand was zonder kapsones – altijd benaderbaar, nooit te goed voor een praatje of een fotomoment.

Ritje in de auto
Minstens een keer regelde hij zelfs het fototoestel voor de foto, zo herinnerde Bas Lepelaars zich. “Op het moment van afdrukken bleek de batterij van de telefoon leeg. Voor Johan geen reden om door te lopen, maar juist om zelf op zoek te gaan naar een camera.” De gemaakte foto werd later per mail opgestuurd.

Rutger Kriek beleefde een heel ander avontuur: hij werd door Cruijff meegenomen voor een ritje in zijn nieuwe auto. Eigenlijk ging Cruijff langs bij Krieks vader, die dokter was bij Ajax, maar hij bleek in het ziekenhuis te zijn. “Wij hebben voor de VU een half uur in Cruijffs auto gewacht op Johan die 'effe naar binnen moest, maar snel weer terug zou zijn'.”

Iedereen kreeg de aandacht van Cruijff, zo schreef Berry Brinkhorst, die voor Het Parool in de – toen nog – Arena was, alwaar een borstbeeld van de legendarische nummer 14 zou worden onthuld. Hij zag hoe Cruijff een nerveuze journalist van de ziekenomroep alle ruimte gaf. “Wil jij misschien ook wat vragen?”

Logisch
Muziekjournalist Jan van der Plas merkte tijdens een ontmoeting dan weer dat Cruijff niet alleen verstand had van voetbal, maar ook van de gevolgen van illegaal downloaden. “Voor niets gaat de zon op. Da's logisch, hè...,” zei Cruijff tegen hem.

En schrijver Kluun blikte terug op zijn ontmoeting met de voetballegende, in 2000. “Zijn komst bezorgde me in de ochtend al diverse stoelgangen.”

Ook dit keer toonde Cruijff zich iemand zonder fratsen: “El Salvador kwam binnen, keek rond, en ging op z'n gemakkie langs alle tafels, schudde één voor één de hand van de aanwezigen en sprak daarbij telkens één onvergetelijk zinnetje. ‘Hallo, ik ben Johan’.”

Lees alle verhalen van lezers terug in ons Cruijffblog

‘We houden voor altijd van je, Johan’

Johan Cruijff is meer dan een voetbalgrootheid, hij is een mythe die wereldwijd mensen inspireert en energie geeft, schreef sportkenner en Parooljournalist Maarten Moll na Cruijffs overlijden. Lees hier: Hoe een voetballer tot een mythe uitgroeide  

Hij was een fijnbesnaarde voetballer, eigenzinnig, eigenwijs en soms rancuneus, schreef Parooljournalist en Ajaxkenner Dick Sintenie. Als het niet ging zoals hij het in zijn hoofd had, had je aan Cruijff een kwaaie. Maar hij bleef Ajax en Barcelona altijd trouw. Cruijff was fenomenaal goed en voor de duvel niet bang.

Cruijff groeide op in Betondorp. Vlak na het bericht van zijn overlijden kwamen zijn fans bloemen en een laatste groet brengen bij het huis uit zijn jeugd, in de Akkerstraat. Lees hier: Betondorp ademt Cruijff: 'Ik heb altijd zo genoten van hem'

Van over de hele wereld kwamen reacties op het overlijden van Johan Cruijff. Verslagenheid en lovende woorden overheersten. “We houden voor altijd van je, Johan,” schreef FC Barcelona. Lees hier de mooiste reacties nog eens terughttp://s.parool.nl/sf427-a4269964/

Cruijff met de Gouden Bal voor de beste voetballer van het Wereldkampioenschap voetbal 1974.Beeld ANP