Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Alleen Wout van Aert kan Mathieu van der Poel aan in E3 Classic: Belg wint nipt in Vlaanderen

Wout van Aert heeft na een schitterende wielerdag de E3 Classic op zijn naam gezet. Op 40 kilometer van de streep sprong hij met de twee andere topfavorieten, Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar, weg. De drie reden samen naar de finish toe, waar Van der Poel in de eindsprint de zege aan de sterkere Belg moest laten.

Tadej Pogacar, Wout van Aert en Mathieu van der Poel.Beeld BELGA

Van Aert won de Belgische eendagswedstrijd vorig jaar ook al. Het parcours was 204 kilometer lang en kende een heuvelachtig profiel. De kasseienstroken zorgen voor het karakter van deze wielerklassieker. Het wordt dan ook gezien als de generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen. De Ronde staat zondag 2 april op het programma.

De wisselvalligheid van het weer zorgde voor steeds andere beelden. Zo begon de dag met een forse regenbui, waarna flinke windstoten volgden. Vooral voor de eerste kopgroep was dit zwaar. Zij kwamen maar niet los van het peloton, de voorsprong liep zelfs geen moment tot boven de vier minuten op. Op 80 kilometer van de meet was het einde verhaal voor de eerste ontsnapping, waar geen Nederlander bijzat.

Ontsnappen

Vlak daarna probeerden Van Aert en Van der Poel te ontsnappen uit het peloton. Hun poging strandde al snel, de grote groep wilde de favorieten niet loslaten. Daarna beproefden veel renners hun geluk. Het bleef echter lastig om écht weg te rijden van de anderen.

Het was Matteo Jorgenson die op 72 kilometer wegreed. De Amerikaan kreeg al na een paar kilometer gezelschap van de drie grootste kanshebbers: Van der Poel, Van Aert en Pogacar. Dylan van Baarle kwam in de achtergrond ten val op de Stationberg, 57 kilometer voor de meet. Hij moest opgeven.

Droomtrio

De beklimming van de Oude Kwaremont (38 kilometer voor de finish) zorgde ervoor dat het droomtrio van de deelnemerslijst alle achtervolgers het nakijken gaf. Het pokerspel tussen de drie kwam vervolgens niet écht van de grond. Op 300 meter van de finish in Harelbeke gingen de drie de sprint met elkaar aan. Pogacar haakte snel af en ook Van der Poel bleek niet sterk genoeg. De zege ging daardoor naar de 28-jarige Belg.

Voor Van Aert is het de eerste zege op de weg in 2023. De Belg van Jumbo-Visma begon zijn wegseizoen pas in de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico en moest in Milaan-Sanremo afgelopen zaterdag genoegen nemen met de derde plaats achter winnaar Van der Poel en de Italiaan Filippo Ganna.