Bosbranden Chili eisen tientallen levens

Nieuws
Zeker 22 mensen zijn om het leven gekomen door bosbranden in Chili. Volgens de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land raakten minstens 554 mensen gewond en zijn er zeker tien vermisten. Bijna vijftienhonderd mensen zijn dakloos geworden.
anp
zondag 5 februari 2023 om 03:57
Afbeelding
beeld anp

De branden woeden al een week in een gebied op zo’n 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Minister van Binnenlandse zaken Carolina Tohá zei zaterdag dat al evenveel land is afgebrand als normaal in een jaar. Sinds vrijdag is het aantal brandhaarden gegroeid met meer dan vijftig, tot zo’n 250.

Bij de bestrijding van het vuur wordt de brandweer gehinderd door de hoge temperaturen. In Chili is het zomer en het land kampt met een hittegolf. Die gaat gepaard met harde wind en droogte. De temperaturen liggen boven de 40 graden.

In de getroffen delen van het land is de noodtoestand uitgeroepen. Die maakt het onder meer mogelijk om het leger in te zetten bij de brandbestrijding en de hulpverlening. President Gabriel Boric heeft zijn vakantie afgebroken om het rampgebied te bezoeken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem ges..

Afbeelding

Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld.

Afbeelding

Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.

Afbeelding

Aanvaller Australische bisschop beschuldigd van terrorisme

De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht een Assyrisch-orthodoxe bisschop in Sydney te hebben gestoken met een mes, wordt beschuldigd van terrorisme. Dat zei de Australische politie vrijdag plaatselijke tijd. Als hij wordt veroordeeld, kan de jongen levenslang krijgen.

Afbeelding

Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap

De Palestijnse Autoriteit heeft het veto van de Verenigde Staten over het volledige lidmaatschap van de Palestijnen in de Verenigde Naties veroordeeld.

Afbeelding

Bloembollenteelt is bezig aan opmars

De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).