Terug naar de krant

Tientallen doden bij bosbranden in Chili

Leeslijst Nieuws
Bosbranden Door een aanhoudende hittegolf krijgt de brandweer in Chili krijgt de bosbranden in het land met moeite onder controle.
Leeslijst

Bij bosbranden in Chili zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten in het Zuid-Amerikaanse land raakten 979 mensen gewond. Bijna honderd huizen zijn verwoest en ruim 1.100 mensen verblijven in opvangcentra.

In de regio’s Araucania, Ñuble en Biobío is een noodbevel van kracht. Dat maakt het mogelijk om het leger in te zetten bij de brandbestrijding en de hulpverlening.

Hittegolf

De branden woeden al een week in een gebied op zo’n 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago. Ongeveer 40.000 hectare is afgebrand. Volgens Carolina Tohá, minister van Binnenlandse Zaken, is al evenveel land afgebrand als normaal in een heel jaar. Sinds vrijdag is het aantal brandhaarden gegroeid met meer dan vijftig, tot zo’n 250. Ongeveer 80 branden zijn nog niet onder controle.

De weersomstandigheden maken het moeilijk om de branden te blussen. In Chili is het zomer en het land kampt met een hittegolf. Die gaat gepaard met harde wind en droogte. De temperaturen liggen boven de 40 graden.

Noodhulp

Vrijdag stortte een helikopter neer in La Araucania, waarbij volgens de autoriteiten twee mensen om het leven kwamen. De meeste slachtoffers vielen tot nu toe in de stad Santa Juana, zo’n 500 kilometer ten zuiden van Santiago. Daar kwamen tot nu toe 11 mensen om het leven. Spanje, de Verenigde Staten, Argentinië, Ecuador, Brazilië en Venezuela hebben hulp aangeboden in de vorm van vliegtuigen en brandweerlieden.

President Gabriel Boric heeft zijn vakantie afgebroken om het rampgebied te bezoeken. Boric zei ook dat er aanwijzingen zijn dat sommige branden opzettelijk zijn aangestoken, maar gaf geen aanvullende details.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in