10 klassieke hotelnamen in Oostenrijk

Roel op 28 januari 2023· 12 reacties

Kaprun, Oostenrijk
Kaprun, Oostenrijk

Hoteleigenaren in de Alpen blinken niet uit in originaliteit. Het kwam ter sprake tijdens mijn laatste trip toen we het zoveelste ‘Hotel Alpenblick’ passeerden. Vervolgens gingen we erop letten, wat ons bracht tot deze top 10 van klassieke, oudbakken hotelnamen in Oostenrijk.

10. Adler

Zou het aan de vlag of het wapen van de republiek Oostenrijk liggen of aan de vroegere populatie van dit dier in Oostenrijk? Feit is dat bijna ieder gerenommeerd skigebied wel een Adler hotel heeft. Traditioneel, herkenbaar en vaak rijk aan historie.

Hotel Adler (Damüls)
Hotel Adler (Damüls)

9. Jagdhof

Over dieren gesproken. Oostenrijk is van oudsher een land van de jacht. Dat blijkt niet alleen uit de hirschbraten en grillteller gerechten in restaurants, maar ook uit de namen die aan accommodaties zijn gegeven. De Jagdhütte of hotel Jagdhof kom je in iedere regio wel ergens tegen.

8. Berghof

Als wintersporter kom je naar Oostenrijk voor de bergen. De hotels liggen dus in, tegen of op de bergen. ‘Waarom zou je de meest voor de hand liggende naam dan niet gebruiken?’, zullen hoteluitbaters vroeger gedacht hebben. Zeker als het een mooie locatie betreft. Hotel Berghof is niet weg te denken uit Oostenrijk.

7. Bellevue

In de bergen heb je een prachtig uitzicht. Niet typisch Oostenrijks, maar wel goed vertegenwoordigd is Hotel Bellevue. Net als de evenknieën Bellavista en Belvedère kom je deze hotels overal tegen en staan ze allemaal min of meer voor hetzelfde: mooi uitzicht!

6. Panorama

Een ander woord voor uitzicht is ‘panorama’. Misschien omdat er al een Bellevue, Bellavista of Belvedère stond, besloot menig hoteleigenaar zijn onderkomen de naam Panorama te geven. Of andersom natuurlijk.

5. Waldblick

Een andere klassieker is Hotel Waldblick. In Oostenrijk barst het natuurlijk van de bomen waar je al snel op uitkijkt als je géén mooi uitzicht hebt. Of omdat je die bomen natuurlijk mooi vindt.

In Zwitserland zijn ze ook niet allemaal origineel
In Zwitserland zijn ze ook niet allemaal origineel

4. Tirolerhof

Deze hotelnaam is al lang niet meer beperkt tot Oostenrijks’ bekendste deelstaat. Ook buiten Tirol kom je dit hotel overal tegen. Tirolerhof staat voor de warmte, gezelligheid en traditie van de meest populaire deelstaat van Oostenrijk. Het geluid van accordeons en de geur van schnitzels inbegrepen.

3. Alpenblick

Alpenblick. Geen speld tussen te krijgen. WYSIWYG of ‘Was du siehst, ist was du bekommst’, zal de naamgever misschien ooit bedacht hebben. Origineel was hij daarbij niet want Hotel Alpenblick heeft 1.630.000 zoekresultaten in Google.

2. Krone

Hotelgasten wil je iets waardevols bieden, zoals luxe, een gunstige ligging en liefst genoeg hotelsterren. Maar het begint al bij de naam. In Hotel Krone verwacht je geen afgeleefde hotelkamer of een douche op de gang. Mocht dat onverhoopt toch zo zijn, dan heeft dit hotel je toch maar mooi weten te strikken met zijn naam.

Dé klassieker!
Dé klassieker!

1. Hotel Post

Dé absolute klassieker onder de hotelnamen is Hotel Post. Ook bekend onder de variant ‘Zur Post’ kom je deze naam werkelijk overal in Oostenrijk tegen. Net als de postkantoren, al verliezen juist die tegenwoordig aan betekenis. Waarschijnlijk hebben de hotels daar weinig last van. En mocht dat toch zo zijn, dan veranderen ze hun naam maar in ‘Zur Alten Post’.

Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bergblick, naamvanbergblick, Edelweiss, Lamm, Löwe,… 🙃

Bla, bla, bla.

Of de vrouwen namen die doen het goed onder de pensions… naar de naam van de uitbaatster/gastvrouw…
VB; haus gabriëlle, haus bettina etc.

Ribbels, ribbels en nog eens ribbels....

Bergblick, naamvanbergblick, Edelweiss, Lamm, Löwe,… 🙃

bartvwg op 28 jan 2023 08:15

Edelweiss was ook direct de eerste naam die mij te binnen schoot bij het lezen van de titel.

Enzian, Alpenrose, Elisabeth, Sonne, Sonnblick

Alpenrose zie ik ook vaak voorbij komen.

Bergblick, naamvanbergblick, Edelweiss, Lamm, Löwe,… 🙃

bartvwg op 28 jan 2023 08:15

Edelweiss was ook direct de eerste naam die mij te binnen schoot bij het lezen van de titel.

Pistenbully123 op 28 jan 2023 08:41

Idem

King of the hill

Enzian, Alpenrose, Elisabeth, Sonne, Sonnblick

Liezen op 28 jan 2023 09:50

Elisabeth zo niet maar de andere zijn ook klassiekers.
Bergfrieden is er ook zo eentje en overal is er wel een Eden.
En dan zijn er nog de achternaam-hotelletjes.

Bla, bla, bla.

Elisabeth definitely.
Elisabeth=Sissi, de keizerin
Eden zie je meer in CH

*bericht bewerkt door Liezen op 28 jan 2023 17:06

Elisabeth=Sissi, de keizerin
Eden zie je meer in CH

Liezen op 28 jan 2023 17:06

Ah zo, dat Elisabeth-Sissi wist ik niet. 👍
Maar in een Eden in Juns (tux, ö), Sulden en Reschen (I)(3×!) heb ik al geslapen (en gegeten). Erg goed overigens. 😉

Bla, bla, bla.

In het hartje van St. Anton staat nog een oud, piepklein chaletje genaamd Alpenblick. Daarna verscheen hotel Post er tegenover… 🙈🗻

*keep cool and relax...*

Deze winter overnacht ik in (chalet) Edelweiss in… Frankrijk! Die roem gaat dus zelfs verder dan Oostenrijk 😁

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam

Edelweiss in Frankrijk…oh dear…
Dit is de oorzaak:

*bericht bewerkt door Liezen op 29 jan 2023 13:00

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie