-

Hoe vind je zingeving in marketing?

We zijn massaal op zoek naar zingeving. Ondernemingen met een missie doen het beter. ‘Purpose’-marketing is een ding. We hebben het zo goed voor elkaar dat we de volledige piramide van Maslow allang afgevinkt hebben. Dus is het tijd voor meer: je doel of reden iets te doen (‘purpose’). Hoe ga je daar als marketeer mee om?

Als zingevingzoeker val je met je neus in de boter. Niet alleen mensen willen iets betekenen. Ook bedrijven realiseren zich dat winst en weldoenerij prima samengaan. Merken als Tony’s Chocolonely, TOMS, Dove en Seepje streven mooie doelen na en doen het financieel gezien ook prima. Een positieve ontwikkeling! Op voorwaarde dat het merk echt doet wat het belooft natuurlijk. Er zijn genoeg organisaties die zich schuldig maken aan purpose washing: strooien met mooie woorden, maar daar niets van waarmaken.

Als marketeer kies je net als iedere andere werknemer voor een merk of bedrijf. Werk je voor een bureau? Dan blijft het zelfs niet bij één naam, maar werk je voor heel veel verschillende merken. Betekent de focus op zingeving dat je als marketeer alleen nog maar moet willen werken voor merken die een hoger doel nastreven? Of kun je ook op andere manieren betekenis vinden in je werk? Spoiler: ik geloof in dat laatste.

Zingeving staat veruit bovenaan de top in de Piramide van Maslow. Alle basisbehoeften hebben we al afgevinkt: het is tijd voor méér.

Natuurlijk moet je een goed gevoel hebben bij het merk waarvoor je gaat werken. Nu bestaat er alleen helaas geen checklist Doet dit merk het ‘goede’?. Moet een merk daarvoor een hoger maatschappelijk of sociaal doel nastreven? Of zijn er andere manieren om iets te betekenen voor een ander? Zeker, ook op kleinere schaal levert jouw merk een bijdrage aan een leukere wereld.

Kortom: wanneer kun je zeggen dat een merk ‘goed’ doet?

Merken als probleemoplosser

Als merk ben je een probleemoplosser. Wie zijn merkverhaal op orde heeft, weet precies wat de frustraties (pains) van de doelgroep zijn en welke oplossingen (gains) je daartegenover zet. Ook dat geeft je werk zingeving. Het biedt oplossingen in de breedste zin van het woord. Als sportschool geef je je leden motivatie, sociale verbinding en een fit gevoel. Een verkoper van koptelefoons trakteert consumenten op een muzikale beleving of juist op ultieme rust dankzij de beste noise canceling. En bierproducenten leveren puur geluk op de vrijdagmiddag na een fanatieke werkweek. Genoeg merken maken het leven makkelijker. Mooi toch, als je daar als marketeer aan bijdraagt?

Creativiteit maakt blij

Los van het product of de dienst waar het om draait, kan een marketinguiting op zich al betekenisvol zijn. Hoe klein ook. Van een advertentie met pakkende short copy tot een prikkelende online campagne of een video die je direct in het verhaal trekt: creatievelingen de marketing toveren de mooiste creaties uit hun hoge hoed. Uitingen die niet alleen scoren als het om merkbeleving, klikken of conversies gaat. Ze brengen iets teweeg: een binnenpretje, verbinding of een goed gevoel. Als je marketing ziet als goed uitgedachte content, dan lever jij als marketeer entertainment. Ook niet verkeerd.

Jezelf omringen met gepassioneerde mensen

Een mooi merk is meer dan een verhaal over een probleemoplossend product. Ook de mensen achter een organisatie kunnen inspirerend werken. Denk aan merken met een mooi groeiverhaal. Of merken die de ruimte bieden aan mensen met talent én een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet om het goede imago, maar omdat ze geloven dat we daar allemaal beter van worden.

Wat als je op zoek bent naar meer?

Hoe dan ook, als marketeer werk je waarschijnlijk niet voor niets voor dit merk. Je merk doet iets goeds. En jij daarmee ook. Op een maatschappelijke manier, door het leven van iemand makkelijker te maken, door content waarvan je gaat glimlachen of door een club gepassioneerde mensen met elkaar te verbinden op de werkvloer. Daar mag je trots op zijn.

Ik kan niet in jouw huid kruipen. Zingeving vinden in je werk betekent voor elke marketeer iets anders. Wel kan ik met je delen wat zingeving in marketing voor mij betekent. Marketing gaat in mijn ogen over een kwestie oplossen voor de klant. De klant verder helpen door te wijzen op wat werkt. Daarnaast betekent zingeving iets halen uit het werk dat je doet. Meer dan geld, vrijdagmiddagborrels om te proosten op het succes of complimenten van je baas. Ik denk dat zingeving hem zit in geloven in wat je verkoopt. Zorg dat je achter de boodschap staat die je vertelt, achter de mensen met wie je werkt en achter de content die je maakt. Het liefst vind je in je werk dat hele totaalplaatje en anders op zijn minst een stukje van dat alles.

Dát is waar je trots uit kunt halen. Uit het idee dat je mensen helpt om een oplossing te vinden. Uit het feit dat je onderdeel bent van een club waar niemand het woord ‘passie’ als dooddoener gebruikt, maar waar dat wel is wat iedereen voelt. Of uit het feit dat je met je werk bijdraagt aan die ene mooie missie van Dove, Tony’s Chocolonely of welke winstgevende weldoener dan ook.

Het is maar net waar je op dit moment behoefte aan hebt. Stabiliteit of uitdaging? Uren mogen brainstormen over die ene pakkende titel of juist met de vaart erin mooie content produceren? Je creativiteit ergens in kunnen stoppen of de gebaande plannen volgen? Alleen jij weet waar je hart sneller van gaat kloppen.

Je werk is niet alleen een doel

En dan is er nog een vraag om jezelf te stellen: moet je zingeving alleen halen uit je werk? Moet je op verjaardagen trots kunnen vertellen over hoe je het tropisch regenwoud redt of als medisch specialist mensen hun gezondheid teruggeeft? Nee hoor, zingeving is meer dan dat. Je kunt ook naar je werk kijken als een middel, niet een doel op zich. Je werk helpt je om je rekeningen te betalen en daardoor na werktijd te doen wat jij wilt. Of dat nu tennisles geven aan jonge kinderen is, de wereld over reizen, je visie op maatschappelijke issues delen op Twitter of inspirerende gesprekken voeren in de kroeg. Misschien zijn dát juist de dingen die jouw leven betekenis geven.

Over de auteur: Nasser al Kamouchi is Marketingstrateeg en mede-oprichter van Whello.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond