Uitbater gasbeurs Amsterdam opent alternatief in Londen

Nieuws
De Amerikaanse uitbater van het handelsplatform voor gas in Amsterdam, Intercontinental Exchange (ICE), zet een parallelle beurs voor de grond- en brandstof op in Londen. Daarmee hoopt het bedrijf een uitvalsbasis te hebben voor het geval dat de in door de Europese Unie aangekondigde maximumprijs voor aardgas verstoringen in de handel veroorzaakt.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 17:55
Afbeelding
beeld anp

ICE biedt vanaf 20 februari vanuit de Britse hoofdstad, net zoals in Amsterdam, termijncontracten en opties aan voor gas dat via de Nederlandse virtuele handelsplaats TTF verhandeld wordt. Door de grote rol van dit door Gasunie opgezette handelsplatform zijn Nederlandse gasprijzen maatgevend voor heel Europa.

ICE is altijd kritisch geweest over het prijsplafond, net zoals bijvoorbeeld de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Zij vrezen voor grote verstoringen in de handel als de prijs niet meer wordt bepaald door vraag en aanbod. Dan kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat leveranciers Europa liever links laten liggen. Ook ontbreekt mogelijk heldere informatie over waar de prijzen voor gas het hoogst is en de vraag dus het grootst, stelde ook de belangenorganisatie voor energiehandelaren EFET.

Goedgevulde gasopslagen

De prijs voor Europees gas bereikte vorig jaar een piek door zorgen over de toevoer uit Rusland, dat na zijn inval in Oekraïne veel minder gas leverde aan westerse klanten. Het prijsplafond van de Europese Unie treedt overigens niet direct in werking als de gasprijs in Amsterdam even de afgesproken maximumprijs van 180 euro per megawattuur aantikt. Het moet vanaf 15 februari in stelling komen als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng). Als het plafond eenmaal van kracht is, blijft het minstens twintig dagen gelden.

Of het prijsplafond ooit nodig zal zijn, is overigens maar de vraag. Door goedgevulde gasopslagen in de EU en relatief mild winterweer zijn de Europese gasprijzen hard gedaald. Voor een megawattuur gas wordt nu zo’n 55 euro betaald, wat ongeveer een zesde is van de piek van 345 euro die in juli werd bereikt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad.

Afbeelding

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

Verscheidene NAVO-landen hebben 'concrete bijdragen' toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Afbeelding

Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter slepen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet.

Afbeelding

Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

Afbeelding

Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Ouwehands Dierenpark eerste dierentuin in Nederland met koala's

Drie koala's zijn vrijdag aangekomen in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ze zijn vanaf donderdag te zien voor bezoekers. Het is voor het eerst dat een dierentuin in Nederland koala's heeft.