VS arresteren huurmoordenaars die Iraanse journalist wilden doden

Nieuws
In de Verenigde Staten is een moordaanslag op een Iraans-Amerikaanse journaliste verijdeld. Volgens justitieminister Merrick Garland zijn drie huurmoordenaars opgepakt. Twee van hen horen bij een Oost-Europese criminele organisatie die banden heeft met Iran.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 17:59
Afbeelding
beeld anp

Het Iraanse regime zou de gearresteerde mannen hebben ingehuurd om Masih Alinejad in New York om te leggen. Zij staat bekend om haar kritiek op het Iraanse regeringsbeleid. Alinejad heeft onder meer kritiek gehad op mensenrechtenschendingen, corruptie en strenge kledingvoorschriften voor vrouwen in het land. Ze vluchtte in 2009 uit Iran.

In 2021 werden in de VS al eens vier Iraniërs gepakt omdat ze Alinejad wilden ontvoeren. Toen zou het doel volgens de Amerikaanse aanklagers zijn geweest om haar naar Iran te brengen. Een van de mannen die nu als huurmoordenaar wordt vervolgd werd vorig jaar al opgepakt omdat hij met een geweer bij het huis van Alinejad rondliep.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace.

Afbeelding

Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

Afbeelding

Bestuur islamitische scholen Amsterdam mag voorlopig blijven

Het bestuur van de Stichting Islamitische School Amsterdam wordt vooralsnog niet geschorst of ontslagen. De scholenkoepel krijgt een laatste kans om te voorkomen dat hij failliet gaat.

Afbeelding

Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt 'geen goed idee'. De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

Afbeelding

Uitspraak hof Marumse zwembadmoord uitgesteld, vonnis even online

De uitspraak in het hoger beroep donderdag in de Marumse zwembadmoord is uitgesteld nadat eerder op de dag per ongeluk een van de arresten al was gepubliceerd. De advocaten hebben daarna het hof gewraakt. Een wrakingskamer buigt zich nu over het verzoek om andere rechters.

Afbeelding

Megaproces Nederlandse plofkrakers in Beieren ligt meermaals stil

In het Beierse Bamberg is donderdag een groot proces begonnen waarin zestien verdachten uit voornamelijk Nederland terechtstaan voor een reeks plofkraken. Nog voordat de aanklachten tegen de verdachten konden worden voorgelezen, is het proces al meermaals onderbroken.