Rutte zal weinig naar buiten brengen over deal met VS over ASML

Nieuws
Het kabinet zal vermoedelijk maar weinig naar buiten brengen als er een akkoord is met de Verenigde Staten en enkele andere landen over de exportbeperking van zeer geavanceerde halfgeleiders en halfgeleidertechnologie. ‘Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt of dat dan heel zichtbaar wordt’, zei premier Mark Rutte na de ministerraad.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 18:02
Afbeelding
beeld anp

Vorig jaar oktober nam de Amerikaanse regering maatregelen om de uitvoer van deze technologie naar China te beperken. Het is een zeer gevoelig punt, want het treft ook de Nederlandse industrie en dan vooral ASML in Veldhoven. De VS willen onder meer dat ASML zijn minder geavanceerde DUV-machines ook niet meer naar China stuurt. Daar zijn al wel heel veel van deze machines.

In Washington overlegt deze vrijdag opnieuw een Nederlandse delegatie met de Amerikaanse regering over de exportbeperking. Nederland zal niet bij het kruisje tekenen, herhaalde minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) vrijdag. De inzet bij de gesprekken is westers behoud van technologisch leiderschap, strategische afhankelijkheden van chips voorkomen en verhinderen dat geavanceerde chips in wapens van landen als China terechtkomen.

Bij de gesprekken wegen de Nederlandse veiligheidsbelangen het ‘zwaarst’, zei Schreinemacher. Ze wil ook voorkomen dat oudere Nederlandse chips worden misbruikt. Eerder werd bekend dat die in Iraanse drones zitten die door de Russen worden gebruikt om Oekraïne te bombarderen. Volgens de bewindsvrouw is het echter niet eenvoudig om misbruik van oudere chips te voorkomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

NS verkoopt Duitse dochteronderneming Abellio

NS verkoopt zijn dochterbedrijf Abellio Duitsland aan de Duitse spooronderneming BeNEX, maakte het spoorwegbedrijf dinsdag bekend. Daarmee zijn de laatste activiteiten van NS in het buitenland beëindigd.

Afbeelding

Rechter moet beslissen over mondkapjes-ton Sywert van Lienden

Waar moet het geld vandaan komen, zodat Sywert van Lienden een advocaat kan betalen in de mondkapjes-affaire? Die vraag wordt uiterlijk 7 mei door de rechter beantwoord.

Afbeelding

PepsiCo verkoopt weer meer frisdrank en chips

PepsiCo verkocht in de eerste drie maanden van het jaar wereldwijd meer frisdrank en chips dan in dezelfde periode een jaar eerder. Daardoor zag het bedrijf achter merken als Pepsi en Lay's de omzet stijgen met 2,3 procent, naar ruim 18 miljard dollar.

Afbeelding

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat 'duidelijk voor een grote onderhoudsopgave' als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in..

Afbeelding

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme.

Afbeelding

AIVD: dreigingsbeeld voor Nederland in 2023 in veel opzichten slechter

Het grimmige dreigingsbeeld voor Nederland is het afgelopen jaar 'in veel opzichten slechter geworden', dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dinsdag in het jaarverslag over 2023.