Cijfers verlichtingsbedrijf Signify goed ontvangen op Damrak

Nieuws
Beleggers hebben vrijdag positief gereageerd op de jaar- en kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Signify. Het bedrijf uit Eindhoven meldde een hogere winst te hebben behaald in 2022 dan het voorgaande jaar en voorspelde betere marges. De voormalige verlichtingstak van Philips eindigde dankzij die handelsupdate bovenaan in de AEX met een winst van 5,5 procent.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 18:03
Afbeelding
beeld anp

De algehele stemming op de Amsterdamse beurs was positief. Nadat beleggers eerst nog terughoudend waren, steeg de belangrijkste graadmeter op het Damrak na meevallende cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Dat voedt de hoop dat de rentes daar minder hard omhoog gaan. De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 750,67 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 1014,55 punten.

Ook elders in Europa wonnen de beurzen terrein. In Parijs en Frankfurt stonden winsten tot 0,1 procent op de koersenborden. Londen ging een fractie achteruit.

Chipmachinemaker

Chipmachinemaker ASML won 0,2 procent, ondanks tegenvallende resultaten bij zijn grote klant Intel. Op de achtergrond lopen gesprekken tussen Nederland en de Verenigde Staten over mogelijke verdere exportbeperkingen voor hoogwaardige chiptechnologie aan China.

In de MidKap won WDP 2,7 procent. De investeerder in logistiek vastgoed presteerde afgelopen jaar in lijn met de eigen verwachtingen. Voetbalclub Ajax klom 4,2 procent na het ontslag van trainer Alfred Schreuder.

Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz (H&M) zakte dik 4 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers. In november waarschuwde het bedrijf al een grote reorganisatielast te nemen in het vierde kwartaal als onderdeel van het plan om 1500 banen te schrappen.

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau zakte ruim 3,8 procent in Parijs na tegenvallende cijfers. In Londen steeg Sainsbury 5,5 procent. Het Britse groothandelsbedrijf Bestway liet weten een belang te hebben opgebouwd in de supermarktketen.

Euro en dollar

De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 80,12 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 86,77 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Westerwolde: veiligheid was in geding in zomer 2022 in Ter Apel

De Groningse gemeente Westerwolde zegt dat haar handelwijze in de crisissituatie rond het aanmeldcentrum in Ter Apel in de zomer van 2022, puur gericht was op de veiligheid en de openbare orde.

Afbeelding

Adyen en Besi onderuit op Damrak, Unilever stijgt na cijfers

Betaalbedrijf Adyen en chiptoeleverancier Besi gingen donderdag onderuit op de Amsterdamse beurs. Adyen, dat betaaltransacties doet voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen.

Afbeelding

Mijnbouwer BHP wil concurrent Anglo American overnemen

Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld BHP heeft een overnamevoorstel gedaan aan zijn rivaal Anglo American. Het bod waardeert Anglo American op 31,1 miljard pond (ruim 36 miljard euro).

Afbeelding

HelloFresh groeit met bezorging kant- en klaarmaaltijden

HelloFresh heeft in het afgelopen kwartaal flinke groei behaald met de bezorging van kant- en klaarmaaltijden. Daarmee ving het Duitse bedrijf krimp bij de leveringen van boxen met ingrediënten om maaltijden zelf te maken op.

Afbeelding

Wieken van Parijse theater Moulin Rouge afgevallen

De wieken van de molen op het beroemde cabarettheater Moulin Rouge in Parijs zijn er in de nacht van woensdag op donderdag afgevallen. De wieken kwamen op de Boulevard de Clichy terecht en er is lichte schade aan de gevel veroorzaakt. Niemand raakte gewond.

Afbeelding

Circa 160 grienden gestrand op kust westen Australië

In het westen van Australië zijn naar schatting 160 grienden gestrand. Er is een operatie op touw gezet om de dieren te redden. De grienden zijn op of vlak voor een strand beland bij Marybrook, circa 180 kilometer ten zuiden van Perth.