Terug naar de krant

CDA’er Raymond Knops vertrekt uit Tweede Kamer

Leeslijst Nieuws
Politiek Raymond Knops, voormalig staatssecretaris en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, was bijna 25 jaar actief voor het CDA. Hij gaat werken voor een lobbyorganisatie.
Leeslijst

Raymond Knops stopt als Tweede Kamerlid voor het CDA. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Hij wordt bestuursvoorzitter van de lobbyorganisatie Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

Knops is al ongeveer 25 jaar politiek actief. Hij begon als raadslid en werd later wethouder in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. In 2005 kwam hij voor het eerst in de Tweede Kamer. In kabinet-Rutte III was hij staatssecretaris en plaatsvervangend minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het is de tweede CDA’er die binnen een maand tijd stopt als Kamerlid. Vorige maand stopte Harry van der Molen, vanwege zijn gezondheid.

Hij begon zijn carrière in de jaren negentig bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij „onze waarden, onze vrijheid” wilde verdedigen, zegt hij in zijn afscheidsverklaring. Bij de NIDV keert hij nu „na al die jaren terug naar de wereld van defensie en veiligheid”. Op Twitter noemt CDA-fractieleider Pieter Heerma Knops een „zeer gewaardeerde collega en een ras-volksvertegenwoordiger” die „veel voor Limburg, Nederland en het CDA” heeft betekend. „We gaan je ervaring, kennis en humor missen.”

In 2020 kwam Knops in opspraak nadat uit onderzoek van NRC en De Limburger bleek dat hij als Tweede Kamerlid bevoordeeld was bij een grondtransactie door een onderneming van de provincie Limburg. Knops zelf ontkende en sleepte de twee kranten voor de rechter. Die concludeerde dat de publicatie „niet onrechtmatig” was.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in