RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Discotheken in de knel: 'Jongeren gaan nu naar festivals'

Beeld © Editie NL

Tot in de vroege uurtjes dansen in de verschillende zalen van discotheek Vios in Hengelo. Dat kan alleen vanavond nog, want daarna stopt de discotheek. Er komen niet genoeg bezoekers om alle zalen te vullen. En het is niet de enige discotheek die ermee stopt: tussen 2011 en 2020 halveerde de hoeveelheid clubs in ons land bijna.

Discotheek Vios heeft vijf zalen waar in totaal 3500 mensen in passen, maar die tijd is voorbij. "Nu hebben we soms maar 150 mensen en krijgen we de zalen dus niet meer gevuld", vertelt eigenaar Sander Leurink aan Editie NL.

En daarom stopt Vios in deze vorm. "Maar helemaal dicht gaan we gelukkig niet", zegt Leurink. "We houden één zaal open waar we elk weekend een andere doelgroep willen aanboren. Maar de discotheek met voor ieder wat wils in de zalen, dat gaat verdwijnen."

Andere beleving

Niet meer van zaal naar zaal dus en dat vindt de eigenaar erg jammer. "Ik ben nu 44 en was 16 toen ik hier binnenkwam met de toenmalige eigenaar. Je kunt zelf heel erg in je product geloven maar als de wereld om je heen verandert, dan moet je mee veranderen. Ik vind het jammer dat een hele generatie opgroeit zonder de beleving van een discotheek, want dat is écht iets anders dan een café met een dansvloer."

Mannen
Lees ook:
Mannen laten pony achter op terras Den Bosch

Leurink denkt dat er geen mensen meer komen door een combinatie van dingen. "De alcoholleeftijd, corona, het rookverbod en de festivals", somt hij op.

In 2011 waren er nog 243 discotheken en clubs in het land. In 2020 waren dat er 140.

Bron: Van Spronsen & Partners horeca-advies

Die ontwikkeling ziet ook Tom ter Bogt, hoogleraar jeugdcultuur van de Universiteit Utrecht. "Het festivallandschap is enorm uitgebreid. Nederland is een festivalland en dat maakt dat daar waar mensen voorheen naar de discotheek gingen, ze nu naar de festivals gaan", legt hij uit.

Doelgroep verloren

De discotheken zijn een doelgroep verloren sinds de verhoging van de alcoholleeftijd. "Daarnaast is het organiseren van feesten voor tieners die geen alcohol mogen drinken minder rendabel. Bovendien zijn jongeren mobieler geworden, hebben bijvoorbeeld meer een eigen auto, om bijvoorbeeld naar een festival te rijden in plaats van de plaatselijke discotheek te bezoeken", zegt Ter Bogt.

Een oplossing om de boel toch rendabel te houden ziet hij wel. "Maak van de ruimte een soort evenementencentrum. Een plek waar mensen in de avond en nacht uit kunnen gaan en waar overdag andere dingen worden georganiseerd."