Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ajax ontslaat Schreuder na blamage tegen Volendam: ‘We zagen geen verbetering’

Alfred Schreuder is ontslagen door de directie van Ajax. Drie kwartier na de wanprestatie tegen Volendam (1-1) stuurde de club een persbericht uit. Schreuder was pas zeven maanden in dienst.

Video wordt geladen...

“We zagen geen verbetering in het spel, in de resultaten, maar ook niet in beleving en ontwikkeling van spelers,” lichtte algemeen directeur Edwin van der Sar vannacht het ontslag van Alfred Schreuder toe in de persruimte van de Johan Cruijff Arena. “De wedstrijd tegen Volendam was de druppel. Je wilt ook het enthousiasme bij de spelers zien, en de wil om het beste te geven. Dat zien we niet, en we denken ook niet dat deze trainer dat nog kan veranderen.”

Witte zakdoekjes

Ajax kon de supporters in een draak van een wedstrijd niet voor zich terugwinnen. De F-Side nam donderdagavond alvast een voorschot op het afscheid van de hoofdtrainer. Aan de oproep om witte zakdoekjes mee te nemen, om Schreuder ‘uit te zwaaien’, was overduidelijk gehoor gegeven. De snotlappen wapperden niet alleen achter het doel – waar de harde kern huist – maar ook in andere delen van het stadion. Van der Sar kreeg er ook van langs op een spandoek: ‘Sar een boegbeeld voor altijd, maar als directeur de weg kwijt.’

Er zit zo weinig voetbal, zo weinig vernuft, in het elftal, dat het spel pijn doet aan de ogen. Calvin Bassey, Steven Bergwijn, Brian Brobbey; ze doen vrijwel alles op kracht. En de speler die de ideeën vaak wel heeft, en de technische kwaliteiten om die uit te voeren, Steven Berghuis, etaleerde tegen de nummer zeventien van de eredivisie een hopeloze vorm. Volendam, dat een dubbele dijk had aangelegd voor het eigen strafschopgebied, had geen enkele moeite de fantasieloze aanvallen van Ajax te pareren.

Verval

Van de halve finale Champions League naar plek vijf in de eredivisie. Het verval in nog geen vijf jaar tijd is enorm. Al zeven wedstrijden op rij heeft de regerend kampioen niet gewonnen – de laatste zege dateerde van 22 oktober, uit bij RKC. Het is de evenaring van een negatief clubrecord. De titelkansen zijn zo goed als verspeeld, deelname aan de Champions League staat op de tocht. De directie grijpt nu in, maar veel kwaad is al geschied.

Schreuder had een broze verhouding met de spelersgroep. De opvolger van de succesvolle Erik ten Hag communiceerde slecht en zijn vele geschuif en wisselingen in het elftal deden de resultaten geen goed. Met als dieptepunt de twee duels met Napoli in de Champions League. Thuis tegen de Italianen leed Ajax een historische 6-1 nederlaag.

Als verzachtende omstandigheid kan de trainer opvoeren dat Ajax deze zomer meer dan een half elftal kwijtraakte, waaronder enkele toonaangevende spelers. Van der Sar: “We zijn misschien wel te veel spelers kwijtgeraakt. Maar de trainer heeft ook inspraak gehad in spelers die hij graag wilde hebben en die brengen ook niet waarop we hadden gerekend en gehoopt.”

Voor de winterstop barstte de bom. Schreuder kreeg het aan de stok met vice-aanvoerder Daley Blind, waarna de club de kant koos van de trainer. Blind vertrok door de achterdeur en Schreuder kreeg van Ajax de kans zich te revancheren. “De laatste week met puntenverlies tegen PSV, Vitesse en Emmen lag vers in het geheugen tijdens de evaluatie van de eerste seizoenshelft, maar we hadden de hoop dat we met een aantal aanpassingen in de selectie het tij konden keren,” zei Van der Sar. “Dat is niet gelukt. Soms kan een wedstrijd voor de ommekeer zorgen, zoals vanavond thuis tegen Volendam. Maar die ommekeer is niet gekomen.”

Reiziger en Witschge

Vrijdag staat de training van Ajax onder leiding van Michael Reiziger en Richard Witschge. Ook assistent Matthias Kaltenbach, die door Schreuder is meegenomen, is ontslagen. Ajax is al op zoek naar een nieuwe trainer, en dat kan ook een trainer zijn die het seizoen afmaakt. Van der Sar: “We hebben wat lijntjes uitgezet. Een club moet met alle scenario’s rekening houden, ook met het scenario dat een trainer tussentijds vertrekt.” Op de vraag of Peter Bosz terug zou kunnen keren als trainer wilde de directeur geen antwoord geven. “Ik ga nu niet op namen in. Maar als we vóór zondag geen nieuwe trainer hebben, zitten Reiziger en Witschge op de bank.”

Het ontslag van Schreuder is ook pijnlijk voor Van der Sar zelf. Maar wat de directeur zichzelf verwijt, wilde hij niet zeggen. “Ik kijk zeker in de spiegel, maar wat ik heb fout gedaan, deel ik niet hier met jullie. En of het consequenties heeft voor mijn baan, daar ga ik niet over, en de media ook niet. Dat is aan andere mensen.”

Voor Ajax is het belangrijk dat de resultaten snel komen. De club staat inmiddels op de vijfde plaats, zeven punten achter koploper Feyenoord. De tweede plaats - nu in handen van AZ, met vijf punten voorsprong - geeft recht op deelname aan de voorronde van de Champions League. De inkomsten uit dat toernooi, tientallen miljoenen, heeft Ajax hard nodig om niet in de financiële problemen te komen.

Alfred Schreuder.Beeld ANP

Live

  1. 90+6 Afgefloten

    Ajax komt niet verder dan 1-1 tegen FC Volendam. Een hels fluitkabaal barst los als Higler voor de laatste keer fluit. Een gelijkspel tegen een degradatiekandidaat, de zevende wedstrijd in de eredivisie zonder overwinning. Het is crisis in de Arena, met een hoofdletter C. 

    Beeld ANP
  2. 90+1 Jonk wisselt door

    De spits Gaetano Oristanio gaat naar de kant, hij wordt vervangen door Walid Ould-Chikh.

  3. 90+1 Zes minuten extra tijd

    De Amsterdammers persen er nog een eindoffensief uit. Bijna alle spelers gaan naar voren, Volendam probeert de deur potdicht te houden en loert op de counter. 

    Beeld ANP
  4. 85. Volendam bijna op 1-2

    Krijgen de bezoekers nog de kans om de overwinning mee te nemen in de bus. Veerman krijgt met geluk de bal, Rulli grabbelt, maar Álvarez veegt de bal weg. Met meer geluk dan wijsheid blijft Ajax op de been. 

  5. 83. Pompen of verzuipen voor Schreuder

    Ajax jaagt na de gelijkmaker door op de overwinning. Een gelijkspel tegen Volendam is niet genoeg voor de recordkampioen: het team is het aan zijn stand verplicht om van deze laagvlieger te winnen. Coach Alfred Schreuder staat onder intense druk 

  6. 80. Kudus schiet Ajax naast Volendam: 1-1

    Opluchting golft door de Arena: Ajax komt langszij. Lucca kopt de bal door naar Kudus, die de bal keihard achter Stankovic knalt.

    Beeld ANP
  7. 77. Jonk brengt verse krachten

    Dean James en Calvin Twigt worden vervangen door Henk Veerman en Daryl van Mieghem. Aan hen de taak om de overwinning voor Volendam binnen te slepen. Met Veerman komt een klassieke pinchhitter binnen de lijnen. 

  8. 76. Lucca komt voor de kopkracht

    Rensch gaat naar de kant en wordt vervangen door Lorenzo Lucca. Schreuder vecht voor zijn carrière en brengt een extra aanvaller. 


    Beeld ANP


  9. 75. Volendam begint met rekken en zuigen

    Met een 0-1 voorsprong op zak doen de spelers van Volendam er alles aan om de Ajacieden uit hun spel te halen. Zuigen, etteren, zitten, drinken aan de zijlijn, tijdrekken: de hele trukendoos gaat open om de zwaarbevochten zege binnen te slepen.   

  10. 71. Jonk wisselt bij Volendam

    Linksback Brian Plat wordt vervangen door Oskar Buur.

  11. 70. Geel voor Stankovic

    Met een voorsprong op het bord is de Volendamse keeper alvast begonnen met tijdrekken. Higler tolereert dit gedrag niet en slingert hem op de bon. 

  12. 65. Brobey komt centimeters tekort

    Tadic geeft voor vanuit een vrije trap en Brobbey komt centimeters tekort bij de tweede paal. Hoeveel geluk kan Volendam hebben? 

    Beeld DeFodi Images via Getty Images
  13. 60. Conceição en Kudus moeten Ajax redden

    Direct na het doelpunt van Volendam grijpt Schreuder in. Calvin Bassey en Steven Bergwijn gaan naar de kant, ze worden vervangen door Mohammed Kudus en Francisco Conceição.

  14. 59. Mirani zet Volendam op 0-1

    Ongelofelijk: bijna zestig minuten lang weet Volendam geen kans te creëren en komt de ploeg niet verder dan tegenhouden, maar alsnog komt ze op voorsprong. Een vrije trap van Eiting wordt door Mirani achter Rulli gekopt. 

    Beeld ANP
  15. 56. Publiek staat luidkeels achter Ajax

    Het begint een schiettent te worden in de Arena: FC Volendam trekt en sleurt om de nul te houden. De ploeg heeft geen intentie om te voetballen, ze wil de nul houden. Ajax combineert en Berghuis en Bergwijn willen schieten, maar iedere keer gooit een speler van de bezoekers zich in de baan van het schot. 

  16. 51. Berghuis zet Ajax bijna op voorsprong

    De aanvaller schiet vanaf een kleine tien meter, maar wel recht op Stankovic af. Daardoor weet de goalie de bal makkelijk te keren. 

    Beeld ANP
  17. 48. Valpartij in de zestien, geen penalty voor Taylor

    De middenvelder gaat naar de grond in de zestien van Stankovic, maar Higler ziet er geen overtreding is. In dezelfde minuut krijgt Brobey nog een kopkans, waarmee hij een hoekschop binnensleept. 

  18. 46. Geen wissels in de rust

    Dezelfde 22 mannen als voor rust staan op het veld. Ajax knokt en trekt, maar weet nog niet te scoren. Blijft Ajax voor de zevende wedstrijd op rij zonder overwinning in de Eredivisie? Opmerkelijk: Schreuder mist de aftrap, hij liep nog in de catacomben werd afgetrapt. 

  19. 45 +6 Zonder doelpunten gaan de ploegen naar de kleedkamer

    Ajax weet in de eerste helft nog niet de muur van Volendam te slechten. De ploeg domineert, maar de bezoekers verdedigen met man en macht. Ajax mist de brille en creativiteit om erdoorheen te voetballen. Heeft Schreuder een plan om de punten in eigen huis te houden? 

    Beeld ANP
  20. 45. Miraculeus genoeg komt Ajax níet op voorsprong

    Hoe krijg je de bal er niet in? Een kopbal van Álvarez komt tegen de paal, daarna krijgt Davy 'mister 1-0' Klaassen de bal niet via de kluts in het doel. FC Volendam zwijnt zo vlak voor het rustsignaal. 

  21. 38. Brobbey kan de ban niet breken

    Eindelijk komt Brobbey vrij van Mirani, maar hij krijgt de bal niet in de goal. De verdediger gooit zich in de baan van het schot. De goaltjesdief blijft loeren naar een kans om Ajax op voorsprong te zetten. 


    Brian Brobbey en Volendam speler Damon Mirani.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  22. 33. Defensie Volendam staat sterk tegenover lauw Ajax

    FC Volendam kreeg dit seizoen de meeste tegendoelpunten van alle ploegen in de Eredivisie: 42 keer moest Stankovic al rapen. Toch weet Ajax maar moeilijk erdoorheen te komen bij de Volendammers: de ploeg van Jonk speelt compact en loert op de counter. 

    Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  23. 30. Vrije trap Tadic kan geen potten breken

    Ajax weet weinig gevaar te stichten. Net na de vrije trap komen de Amsterdammers er wel goed uit dankzij de snelheid van Steven Bergwijn. Hij weet met zijn voorzet nét niet Brobbey te bereiken. 

  24. 24. Timber moet gehecht worden

    Een hoofdwond voor de verdediger wordt door de medische staf op het veld gedicht. Na balverlies van Berghuis doken de Volendammers op voor het doel van Rulli. Gaetano Oristanio probeert een omhaal te maken, maar raakt de verdediger van Ajax. 


    Jurriën Timber ligt op de grond tijdens de behandeling.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  25. 21. Álvarez kopt Ajax bijna op 1-0

    Stankovic kan de kopbal van de Mexicaan net uit het doel houden. Hij krijgt de bal op zijn hoofd na een corner, maar de doelman van Volendam houdt zijn ploeg op de been. 

  26. 15. Ajax knokt voor de winst, en tegen zichzelf

    In het eerste kwartier wordt snel duidelijk dat de Volendammers niet naar Amsterdam zijn gekomen om het spel te maken. De ploeg van Jonk houdt de ruimtes klein en mikt op de counter. Ajax moet zelf het spel maken en de zwakke plekken in de defensie van Volendam vinden. 

    Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  27. 10. Álvarez mikt geplaatst schot naast

    Kans voor de middenvelder, die deze wedstrijd centraal achterin staat. Álvarez' schot belandt echter naast het doel van Stankovic. 

  28. 5. Witte zakdoeken op de tribune

    Spandoeken, tissues, spreekkoren: Schreuder is het vertrouwen van het publiek kwijt. 'Schreuder rot op, Schreuder rot op,' galmt door het stadion. Niet een individueel spreekkoor, nee, minuten lang wordt om het ontslag van de coach gevraagd. 

    Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  29. 1. De bal rolt in de Arena

    Ajax gaat op jacht naar punten - en naar vorm. Gaat de ploeg de rug rechten tegen de Volendammers? 

    Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  30. Schreuder ziet 'beter team na winterstop'

    Voor de camera van ESPN ging Alfred Schreuder in op de groei die hij naar eigen zeggen ziet bij Ajax. "In de teamspirit is het beter dan voor de winterstop. De verdedigende organisatie vind ik ook beter dan voor de winterstop. We willen vandaag gewoon winnen, een goede uitslag neerzetten."

    Schreuder werd ook gevraagd naar het groepsgesprek van de Ajax-selectie met mental coach Joost Leenders, een aantal dagen voor de Klassieker tegen Feyenoord (1-1). "Het is niet nieuw dat Joost met mensen binnen de club praat. Signalen uit de spelersgroep moet je in ieder geval serieus nemen."

    Ajax is druk met het hervormen van de technische staf. Johnny Heitinga, coach van de beloftenploeg, is een van de beoogde assistenten van hoofdtrainer Schreuder. Schreuder liet zich niet over namen uit. "Maar ik denk wel dat er de aankomende dagen iets gaat gebeuren."

    Alfred Schreuder.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  31. F-Side organiseert uitzwaaiactie voor Schreuder

    Het is al maanden hommeles in de Johan Cruijff Arena: 16 oktober was de laatste thuisoverwinning van Ajax. Voor de harde kern van Ajax is het genoeg. De F-Side wil vanavond zijn onvrede laten blijken over de situatie bij hun club. Ze roepen fans op om een witte zakdoek mee te nemen en daar in de 5de minuut van de wedstrijd mee te wapperen. Een slecht resultaat tegen Volendam zal de druk op de tegenvallende coach Schreuder nog meer doen toenemen. 


    Twitter bericht wordt geladen...

  32. Oud-Ajacied Eiting in de basis bij FC Volendam

    Carel Eiting is terug in de Johan Cruijff Arena en probeert vandaag zijn oude ploeg pijn te doen. Ook de coach is een oude bekende: Wim Jonk staat aan het roer bij FC Volendam. Jonk was samen met Cruijff een decennium geleden een van de drijvende krachten achter de 'fluwelen revolutie'. FC Volendam heeft de zwakste verdediging van de eredivisie: de nummer 17 kreeg al 42 doelpunten tegen dit seizoen. 

    De opstelling van de bezoekers:

    Stankovic; Plat, Mbuyamba, Flint, James; Mirani, Eiting, F .da Silva; Twigt, Oristanio, Murkin.       

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Ajax start met Brobbey in de spits, Conceição begint op de bank

    Mohammed Kudus is na zijn basisplaats tegen Feyenoord weer naar de bank verbannen, op zijn positie begint Brian Brobbey. Conceição, de smaakmaker van de laatste weken, staat ook niet in de basis: hij is vervangen door Steven Bergwijn. Jorge Sánchez is zijn basisplek kwijt aan Devyne Rensch.

    Opstelling:

    Rulli; Rensch, J. Timber, Álvarez, Bassey; Taylor, Klaassen, Berghuis; Bergwijn, Brobbey, Tadic.    

    Twitter bericht wordt geladen...

  34. Heitinga beoogd nieuwe assistent-coach Schreuder

    De technische staf van Ajax gaat na de reeks tegenvallende resultaten op de schop. John Heitinga, coach van de beloftenploeg, wordt genoemd als nieuwe assistent-coach. Of er nog plek is voor de huidige assistenten Reiziger en Kaltenbach moet nog blijken. 

    Jong Ajax coach John Heitinga.Beeld Pro Shots / Toon Dompeling
  35. Welkom

    Welkom bij het Ajaxliveblog van Het Parool. Hier vindt u alle updates over de wedstrijd en kunt u live de wedstrijd volgen. 

Video wordt geladen...

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.