Boekenmarkt stijgt in omzet 2,7%

Boekenmarkt stijgt in omzet 2,7%
  • Food-en-retail
  • 27 jan 2023 @ 11:21
  • Link
  • Sjaak Hoogkamer
    Sjaak Hoogkamer

    hoofdredacteur
    MarketingTribune
  • Geen tag

Lezers kochten in 2022 in totaal ruim 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 664 miljoen euro. De afzet steeg licht met 0,4% en is daarmee de hoogste in tien jaar tijd. Minpuntje: de groei van de totale markt komt volledig op het conto van anderstalige boeken.

De boekenmarkt is in omzet met 2,7% gegroeid. Er zijn 1% meer fysieke boeken verkocht terwijl de verkoop van losse e-boeken buiten abonnementsvormen voor het tweede jaar op rij is gedaald.

De groei van de totale markt komt volledig op het conto van anderstalige boeken, waarvan het gros Engelstalig is: in 2022 zijn 3% minder Nederlandstalige boeken verkocht.

De laatste keer dat de afzet van Nederlandstalige boeken daalde, was in 2019. Toen daalde echter de gehele boekenmarkt, terwijl er het afgelopen jaar op het totaal dus sprake is van een kleine stijging. De daling zien we terug bij Nederlandstalige boeken in alle genres, maar met name bij Nederlandstalige fictie: daarvan zijn 10% minder boeken verkocht.

De fysieke boekhandels hebben een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de ‘coronaperiode’, terwijl het online verkoopkanaal in afzet en omzet is gedaald. Fysieke boekhandels verkochten 16% meer boeken dan in 2021, maar zijn daarmee nog altijd niet op het niveau van voor corona (-2% ten opzichte van 2019). Eenzelfde inhaalslag zien we bij de openbare bibliotheken. Zij leenden 34% meer papieren boeken en fysieke luisterboeken uit dan in 2021, aldus de eerste voorlopige inschatting van Stichting Leenrecht.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk: ‘De populariteit van boeken lijkt in 2022 duidelijk te bestendigen en dat is een mooie opsteker voor het leesklimaat in ons land, zeker ook omdat we zien dat dit in landen om ons heen niet het geval is. Ook weten lezers de weg naar de fysieke boekhandel en bibliotheek na alle ‘coronasluitingen’ weer te vinden.

Maar we hebben als collectieve boekenvak ook een grote zorg: er zijn minder Nederlandstalige boeken verkocht. Eén op de vijf verkochte boeken is inmiddels niet in het Nederlands uitgegeven. Dat is voor de gehele keten van Nederlandse makers een zorgelijke ontwikkeling.

Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen.’    

Foto: CPNB       

 

        

        

 

 

 

 

 

 

Sjaak Hoogkamer

Laatste reacties

Nieuwsbrief

  • Mis niets! Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief.
  • Inschrijven

Word abonnee en ontvang:

  • ✔ 16 keer per jaar MarketingTribune Magazine
  • ✔ Korting tot wel €100,- op events

Partners:

Brand Builders
ChannelUp
Young Perfect

  • MarketingTribune.nl/food-en-retail is het toonaangevende informatieplatform voor en over retail in Nederland. Nieuws, meningen, achtergronden, trends op het gebied van detailhandel en e-commerce? Geen professional in retail kan zonder.
  • MarketingTribune: meer over marketing en merken