Live: 1 meter sneeuw in nog geen twaalf uur tijd

Rogier op 25 januari 2023· 1 reactie

Dikke sneeuw al in de dorpjes
Dikke sneeuw al in de dorpjes

De retour d’est is een term die de laatste jaren steeds meer bekendheid heeft gekregen. Een weersysteem waarbij vochtige lucht via de Po-vlakte tegen de Alpenrand wordt aangeduwd. Enorme hoeveelheden sneeuw zijn mogelijk in een hele korte tijd. Eergisteren en gisteren was het weer zover en dus ging ik op verkenning.

Extreem lokaal

Hemelsbreed woon ik amper 40 kilometer van de grens met Italië af. Maar terwijl er bij mij slechts enkele vlokken naar beneden dwarrelden kwam het op de grens met bakken uit de lucht. De Piemonte en de Queyras sneeuwden dicht! In het skigebied Abriès lag er zestig centimeter sneeuw in het dal en meer dan een meter hoger in het gebied. En dat allemaal in minder dan twaalf uur tijd! Enkele kilometers verderop viel er nagenoeg niets.

Weinig skigebieden

In dit deel van de Alpen vind je maar weinig skigebieden. Je hebt natuurlijk Via Lattea en Bardonecchia als beroemdste gebieden maar in de Queyras zelf zijn het kleine dorpsgebiedjes. Dus het gros van de wintersporters heeft ‘weinig’ aan zo’n retour d’est. Als je echter van kleinschalige gebiedjes en een mooie natuur houdt dan zit je hier helemaal goed.

Dik pak sneeuw al direct vanaf de weg
Dik pak sneeuw al direct vanaf de weg

Hard sporen voor berggids Martijn
Hard sporen voor berggids Martijn

De lariksbossen van de Queyras
De lariksbossen van de Queyras

Wind, drukte en enkele liften

Toen we naar de Queyras reden wisten we nog niet precies wat we zouden gaan doen. Een dagje in het skigebied of toerskiën. De retour d’est was geen geheim dus in het gebied was het extreem druk en er waren maar enkele liften open. Dus wij besloten te gaan toeren. In het Abriès-dal had het keihard gewaaid dus viel onze keuze op een mooi lariksbos bij Saint Veran waar de wind minder had huisgehouden.

Niet de vederlichte poeder waar we op hoopten
Niet de vederlichte poeder waar we op hoopten

Maar wel echt lekker skiën
Maar wel echt lekker skiën

Tot in het dal
Tot in het dal

Dik pak sneeuw

Vanaf de weg liepen we in een dik pak sneeuw omhoog. Zo’n zestig centimeter wat snel bijna een meter werd. Het sporen was een hels karwei. De afdaling, die was helaas minder goed dan gehoopt. Vanwege het enorme lawinegevaar moesten we op relatief vlakke hellingen blijven en door de wind was de sneeuw redelijk compact geworden waardoor het soms lastig was om genoeg vaart te maken. Maar de lol van een dag lekker buiten zijn was er niet minder om. Waarschijnlijk zal de sneeuw de komende dagen wat zetten en daardoor steeds beter worden.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Hėėrlijke plaatjes!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie