Hoewel ze in Canada al 33 jaar fietsen maken onder de naam Argon18, is het merk hier nog steeds niet heel bekend. Onterecht, want de modellen die wij hebben getest, waren altijd meer dan in orde. We zoomen in op de aeroracer Argon18 Nitrogen Disc.

De Nitrogen Disc is er officieel al sinds 2019. Toen was hij zijn tijd eigenlijk een beetje vooruit. Laurens De Vreese toonde het model tijdens Parijs-Nice in de kleuren van Team Astana, het team waar hij voor reed en dat werd gesponsord door Argon18. Het jaar daarvoor reed Omar Fraile trouwens ook de 21 etappes van de Vuelta al een keer met dit model, toen nog officieus. Het was voor het eerst dat een prof op een Argon18 met schijfremmen fietste.

Argon18 Nitrogen Disc

Ik schrijf dat de Nitrogen zijn tijd vooruit was, omdat dit een aerobike is die niet alleen te gebruiken is om hard rechtdoor mee te fietsen. Tegenwoordig hebben heel veel merken dit soort frames in de collectie. Eigenlijk zijn het een soort multitools, die niet alleen soepel door de wind snijden, maar ook comfort bieden en heel goed sturen. Met wat ruim geplaatste bolle voorvorkpoten, een aero balhoofdbuis en laag aangezette achtervork.

Hoewel het frame qua vorm in 2022 dus niet meer heel erg opvalt, is deze snelle racer toch best een blikvanger. Het is de combinatie van het fraaie nieuwe lakschema, samen met de hoge Fulcrumcarbon velgen die hoofden doet draaien. Tijdens de zonnige fotosessie ziet de fiets er telkens anders uit: dan weer groen, dan blauw en soms zelfs paarsig, erg mooi! Zoals we deze fiets testen, koop je hem niet standaard in de winkel. Eigenaar Herman van Tilburg, onze Podcastmaker, kocht het frame met een Ultegra 12-speed Di2 groep en zette er gelijk de opvallende Wind55 aerodynamische wielset in.

Plat, maar niet hoekig

De maximale bandbreedte die in het frame past is 28 millimeter, dat is dan ook precies waarvoor Herman gekozen heeft. Hij rijdt met Schwalbe Pro One’s, in tubeless setup. Doordat je met lagere bandendruk kunt rijden, creëer je vanzelf extra comfort. Het frame is plat, maar niet hoekig. De balhoofdbuis loopt vanuit een mooie ronding een eind door naar achteren. Zowel de schuine buis als zitbuis lopen enigszins rondom de wielen heen. Die zitbuis is ook aerodynamisch plat.

Uiteraard wordt er een custom zadelpen meegeleverd bij dit frame. Die klem je van bovenaf met een inbus vast, een constructie die in het begin nogal eens voor een zakkende zadelpen zorgde. Dat komen we wel vaker tegen met dit soort klemmen. Remmen doen we in 2022 uiteraard met schijven, die flatmount gemonteerd zijn. De achtervork is redelijk laag aan de zitbuis bevestigd.

Volledig geïntegreerd

De kabels en leidingen lopen ondertussen allemaal keurig binnendoor. Dat was in 2019 nog niet gebruikelijk. Ook hier dus geen concessies meer aan de aerodynamica. De FSA ACR-headset met bijpassende stuurpen zorgt voor een heel cleane look. De fietsen werden destijds allemaal met een 13 centimeter stuurpen geleverd. Voor de meeste fietsers is dat veel te lang, kennelijk was er geen andere maat voorradig.

Herman vond met pijn en moeite een Duitse webshop die kortere ACR-pennen op voorraad had. Al met al haal je met deze fiets een fijne alleskunner in huis voor een (naar huidige maatstaven) redelijke prijs. Herman zet hem in als echte koersfiets, zowel in korte criteriums als in langere koersen.

Specificaties Argon18 Nitrogen Disc

Pluspunten: prachtige lak, modern veelzijdig
Minpunten: maximaal 28 millimeter-banden
Prijs: € 5999,- (meerprijs wielen: € 1399,-)
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 7,8 kilo (exc. pedalen, M)
Groep: Shimano Ultegra Di2 12s, 52/36, 11-30
Wielen: Fulcrum Wind55
Banden: Schwalbe Pro One Tubeless 28mm
Zadel: Pro Griffon
Stuur en pen: Deda Superzero/FSA ACR
Maten: XS, S, M, L, XL


Meer informatie op de website van Argon18.