Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

Nieuws
De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 21:31
Afbeelding
beeld anp

Volgens staatspersbureau Belta bedankte Sjoigoe de Belarussische machthebber voor diens ondersteuning van de in het land gelegerde Russische soldaten. ‘Zij voelen zich hier echt thuis’, zou hij hebben gezegd. Met Chrenin ondertekende de Russische defensieminister vervolgens een document over aanpassingen in de veiligheidsovereenkomst tussen beide landen. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt.

Loekasjenko bevestigde bovendien dat er voorbereidingen gaande zijn voor de totstandkoming van een gezamenlijke militaire eenheid van Russen en Belarussen in de regio. In oktober had hij het plan daartoe al gelanceerd. Belarus steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne in enige mate door het afschieten van Russische raketten op zijn grondgebied toe te staan.

Minsk heeft gezegd niet actief betrokken te willen raken bij de gewapende strijd in het buurland. Loekasjenko heeft in het verleden echter wel opdracht gegeven troepen te stationeren aan de zijde van Russische eenheden in de buurt van de Oekraïense grens. Reden daarvoor was de dreiging die volgens hem uitging van Kiev en het Westen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland sym..

Afbeelding

In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol.

Afbeelding

Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren.

Afbeelding

Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

Afbeelding

Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was,..

Afbeelding

XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

Extinction Rebellion (XR) maakt zich 'grote zorgen' over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek 'naar het beperken' van dit recht.