Direct naar artikelinhoud

Uitblinkers Denzel Dumfries en Daley Blind leiden Oranje ten koste van VS naar kwartfinales WK

Counterend speelde het Nederlands elftal zich naar de laatste acht van de wereld zaterdagavond, resulterend in een moeizame maar verdiende zege op de Verenigde Staten: 3-1. Zonder goed te spelen werd de kracht van dit Oranje voor het eerst echt zichtbaar, met dank ook aan de vleugelbacks.

Denzel Dumfries viert zijn doelpunt.Beeld AFP

Brullend van vreugde sprong Denzel Dumfries in de armen van zijn ploeggenoten, tien minuten voor tijd, bij de achterlijn van het Khalifa International Stadium. Met een knappe volley had de rechtsback zojuist de bevrijdende 3-1 binnengewerkt, uit een perfecte voorzet van de andere vleugelback Daley Blind.

Die goal voelde bovenal als een opluchting. Even leek Oranje het zichzelf nog totaal onnodig moeilijk te maken in Doha, in een fase waarin de wedstrijd allang beslist had moeten zijn. De Amerikaanse invaller Haji Wright bracht een kwartier voor tijd de spanning terug, maar de goal van Dumfries leidde Nederland definitief naar de kwartfinale van het WK.

Wederom zal het Nederlandse publiek niet bepaald in katzwijm zijn gevallen. Oranje hield de ruimtes bovenal klein, het gunde de bal aan de modale Amerikanen, en loerde een wedstrijd lang op de tegenaanval. Geen aanleiding misschien tot een schoonheidsprijs, maar tactisch pakte het feilloos uit. Juist tegen een tegenstander die wat meer vóóruit speelt, komt de kracht van dit Nederlands elftal het best tot uiting. Het spel zal komende vrijdag onmiskenbaar beter moeten, maar efficiëntie kun je dit Nederlands elftal niet ontzeggen.

De openingsgoal viel zelfs totaal plompverloren uit de Qatarese hemel, na tien minuten, in een fase waarin er nog nagenoeg niets goed was gegaan bij Oranje. Kort daarvoor had de Amerikaan Christian Pulisic nog een opgelegde kans gemist, schietend op de benen van Andries Noppert, nadat Daley Blind niet oplette en buitenspel ophief.

Schoonheid van een goal

Ook daarna lukte er nog vrijwel niets, maar het deed aan de schoonheid van de 1-0 niets af. In een fenomenaal patroon over acht schijven speelde het Nederlands elftal zich het hele veld over van het Khalifa International Stadium.

Dat begon helemaal links achterin bij Daley Blind, waarna een kaats van Memphis tot een flitsende serie van combinaties leidde, via De Roon en Klaassen, weer terug naar Memphis en daarna bij Cody Gakpo, die de opstomende Dumfries wegstuurde. De rechtsback legde de bal perfect terug bij de doorgelopen Memphis, die de bal feilloos in het doel schoof: 1-0.

Het was zo’n goal die exact past in wat Van Gaal wil van dit Nederlands elftal, juist wanneer er ruimtes ontstaan. Oranje gunde de Verenigde Staten nadrukkelijk de bal, in de wetenschap dat de ploeg van bondscoach Gregg Berhalter de echte kwaliteit ontbeert om daarmee om te gaan.

Dat neemt niet weg dat ook Nederland allesbehalve goed speelde. Ruimtes ontstonden er steeds volop in de omschakeling naar balbezit, maar ook deze keer ontbrak te vaak de finesse om tot kansen te komen. Na de openingsgoal leidde dat tot een onooglijk schouwspel, met amper noemenswaardige kansen.

Uitbundig Oranje

Maar op slag van rust was het alsnog raak. Vanuit een ingooi was het wederom Dumfries die werd vrijgespeeld, deze keer door Davy Klaassen. De ene vleugelverdediger bereikte de andere, wederom dankzij een slim teruggetrokken bal. Blind scoorde moeiteloos, met rechts nota bene: 2-0.

Met een vrolijke sprint vierde Blind zijn waardevolle treffer, diagonaal het veld overstekend richting de reservebank. Een uitbundig feestje voltrok zich met alle 26 Oranje-spelers in één grote groepsknuffel.

Kort na rust was ‘Team USA’ nog een paar keer gevaarlijk, toen eerst Tim Ream een kopkans kreeg uit een corner, en daarna Weston McKennie over schoot.

Met de snelheid van invaller Steven Bergwijn lagen er volop mogelijkheden voor Oranje om tot scoren te komen, maar een derde goal bleef een tijd uit. Dat leidde totaal onnodig alsnog tot een spannend slotfase. Uit een knullige terugspeelbal van Memphis kreeg eerst invaller Haji Wright een grote kans, van de lijn gehaald door Dumfries.

Uit de corner die volgde was het alsnog raak. Opnieuw was Memphis slordig, waarna de bal via eerst Pulisic en daarna Wright in het doel zeilde: 2-1. Zowaar was de spanning even terug in het stadion, maar Dumfries maakte zijn hoofdrol compleet met de definitieve beslissing.