Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Ajax verliest op trainingskamp in Spanje van Blackburn Rovers

Ajax heeft het trainingskamp in Marbella zaterdagochtend afgesloten met een oefenwedstrijd tegen Blackburn Rovers. De Engelse tweededivisieclub won met 2-0.

Brian Brobbey is een van de Ajacieden die niet werden opgeroepen voor het WK in Qatar.Beeld Paul Meima/Pro Shots

Twee spelers sprongen in het oog aan de zijde van Ajax, dat zonder de elf WK-gangers aantrad in het Marbella Football Center: verdediger Ahmetcan Kaplan en vleugelaanvaller Francisco Conçeicao. Het duo dat in de eerste seizoenshelft nauwelijks in actie kwam, liet zich deze week onder de Spaanse zon gelden.

Kaplan speelde een helft tegen Blackburn, waarin hij niet alleen defensief een betrouwbare kracht was maar ook aan de bal kwam. Hij durfde in zijn passing linies over te slaan, is fysiek sterk en ook in luchtduels moeilijk te kloppen. Kaplan, die linksbenig is maar vaak rechts centraal in de verdediging staat, vormde zaterdag een koppel met Calvin Bassey.

‘Stappen maken’

Ajax kocht de 19-jarige Kaplan afgelopen zomer voor 9,5 miljoen euro van Trabzonspor, maar hij raakte al vrij snel geblesseerd toen hij in actie kwam bij Jong Turkije. Trainer Alfred Schreuder is blij met zijn rentree. “Kaplan is een complete speler, heeft veel talent. Deze week in de trainingen blijkt ook weer dat hij de opbouw goed kan verzorgen. Nu hij weer fit is en maximaal belast kan worden, kan hij stappen gaan maken.” Kaplan werd in de rust gewisseld.

Conçeicao hield het ruim 85 minuten vol. De Portugese dribbelaar is vooral op de eerste meters ongrijpbaar, een geweldig wapen voor een buitenspeler. In de eerste helft had Ajax uit een van zijn acties minimaal één doelpunt moeten maken.

Geduld

Misschien kunnen Kaplan en Conçeicao, ook een zomeraankoop, voor de nieuwe energie en dynamiek zorgen die Ajax volgens Schreuder nodig heeft. “Geduld is een belangrijk aspect,” zegt de trainer. “In het begin was Francisco nog wat bleu, maar inmiddels gooit hij steeds meer de schroom van zich af.”

Na rust wisselde Schreuder er flink op los. Veel spelers van Jong Ajax maakten hun opwachting. Voor het beloftenelftal van trainer John Heitinga, die ook aanwezig was in Spanje afgelopen week, wordt de competitie zondag al hervat met een wedstrijd tegen Jong Utrecht. Het eerste elftal speelt pas op 8 januari, uit tegen NEC.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Video wordt geladen...