WK voetbal

Argentinië wint moeizaam van Australië en treft Nederland in kwartfinale

In dit blog doet NRC verslag van het WK voetbal van 2022 in Qatar. Het is de eerste dag van de achtste finales. Het Nederlands elftal speelt tegen de Verenigde Staten en Argentinië neemt het op tegen Australië. Op deze pagina vind je het wedstrijdschema en alle groepsstanden.

Dit blog is gesloten

We sluiten dit WK-blog af. Lees verder in het nieuwe WK-blog van zondag.

Nederlands elftal feestelijk onthaald in hotel in Qatar

Het Nederlands elftal is na de 3-1 overwinning op de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK feestelijk onthaald in het hotel waar de spelers en staf verblijven. Doelpuntenmaker Memphis Depay ging voorop in de feestvreugde en bondscoach Louis van Gaal deelde al filmend met zijn telefoon knuffels uit, zo is te zien op een video gedeeld op de sociale mediakanalen van Oranje.

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje QUARTER-FINAL VIBES! 😍🎉 Wait for the coach! 😆🧡 #NothingLikeOranje #WorldCup https://t.co/GY2vFLxLnU

Argentinië heeft zaterdagavond de achtste-finalewedstrijd tegen Australië met 2-1 gewonnen. In het Ahmad bin Ali-stadion in Al Rayyan maakte Lionel Messi in de eerste helft het eerste doelpunt van de wedstrijd en wist Julián Álvarez na rust te profiteren van een fout in de Australische verdediging. Australië maakte het Argentinië uiteindelijk nog knap lastig, maar verder dan de 2-1 een kwartier voor tijd kwam het niet. Met de overwinning plaatst Argentinië zich voor de kwartfinale van dit WK, waarin het volgende week vrijdag het Nederlands elftal tegenkomt. Nederland won eerder op zaterdag met 3-1 van de VS.

Argentinië had in de eerste helft al de nodige moeite met Australië, dat de ruimtes op het veld klein hield. Doelkansen creëerden de Argentijnen, voorafgaand aan het toernooi door velen gezien als één van de favorieten voor de wereldtitel, nauwelijks. Tot de 35ste minuut, toen Lionel Messi in een overvol strafschopgebied een gaatje vond. Hij schoot de bal bekeken met de binnenkant van zijn linkervoet achter de Australische doelman Matthew Ryan. Het was het negende WK-doelpunt van Messi, maar zijn eerste doelpunt in de knock-outfase van een WK.

In de tweede helft moest Australië komen, waardoor er meer ruimte voor Argentinië ontstond. Toch viel de 2-0 uit een situatie waarin Australië de bal had. Na een klein uur spelen bracht verdediger Harry Souttar zijn keeper Matthew Ryan met een terugspeelbal in de problemen. Ryan kon de bal niet controleren, waarna Julián Álvarez hem de bal wist te ontfutselen en vervolgens geen moeite had om het lege doel te vinden.

Argentinië slaagde er niet in de wedstrijd eenvoudig uit te spelen. In de 73ste minuut belandde een afstandsschot van de Australische invaller Craig Goodwin via Enzo Fernández achter doelman Martínez: 2-1. Australië kwam tien minuten voor tijd dichtbij de gelijkmaker, maar linksback Aziz Behich kon zijn solo niet bekronen met een doelpunt. Lisandro Martínez wist de inzet net op tijd te blokkeren. Het bleef bij 2-1, omdat Argentinië enkele grote kansen onbenut liet en ook Australië niet meer wist te scoren.

Messi wijst na de 1-0 naar boven - een gebaar om zijn overleden oma te eren. Foto Fabrizio Bensch/Reuters

Na maandenlang blessureleed werd Memphis Depay in de groepswedstrijden van dit WK rustig gebracht. Tegen de Verenigde Staten liet de spits van Oranje zien klaar te zijn voor de beslissende fase van het toernooi.

Lees het volledige artikel: Een doelpunt en ruim tachtig minuten speeltijd – Memphis Depay is bijna helemaal terug

Met het poldercatenaccio van Louis van Gaal gaat Oranje naar de kwartfinale van het WK

Met het poldercatenaccio van Louis van Gaal staat het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK. Oranje had in het Khalifa International-stadion in Doha aan een teamdoelpunt, een countergoal en een volley na een spaarzame aanval genoeg om de Verenigde Staten met 3-1 te verslaan. Van Gaal noemde de wedstrijd een „bijna foutloos” optreden van Oranje. „We hebben fantastische doelpunten gemaakt, dat geeft vertrouwen”, stelde de bondscoach, die wél kritiek had op het spel in balbezit.

Het was veelzeggend dat de rechter-wingback Denzel Dumfries met een doelpunt en twee assists de man van de wedstrijd was. Nederland schaarde zich voor de achtste keer in de geschiedenis bij de laatste acht op een WK.

Lees hier het volledige wedstrijdverslag

Van Dijk: we blijven strijden en dat zegt alles over dit team

De overwinning op de VS en de plaatsing bij de beste acht landen van de wereld betekent de zevende kwartfinale op een WK in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. De vorige keer dat dat lukte was acht jaar geleden. Toen strandde Nederland onder leiding van Louis van Gaal in Brazilië in de halve finale. Die ging toen na strafschoppen verloren tegen Argentinië.

Aanvoerder Virgil van Dijk was direct na afloop blij én kritisch. Hij vond dat het spel in balbezit nog altijd beter kon, maar zei ook: „We vinden een manier om te blijven strijden en dat zegt alles over dit team.” Van Dijk was bovendien blij met de twee dagen extra hersteltijd die hij en zijn teamgenoten krijgen in deze fase van het toernooi. Vrijdag staat de kwartfinale op het programma. De aftrap in het Lusail-stadion is dan om 20.00 uur.

Nederlands elftal verslaat VS en staat in kwartfinale

Het Nederlands elftal heeft met een 3-1 overwinning op de Verenigde Staten de kwartfinale van het WK bereikt. Na een 2-0 ruststand kwam Oranje in een tumultueuze tweede helft even in de problemen toen de VS op gelukkige wijze de aansluitingstreffer maakte. In de 81ste minuut was het Denzel Dumfries, aangever bij de eerste twee Nederlandse goals van Depay en Blind, die de wedstrijd besliste.

In de kwartfinale, die volgende week vrijdag wordt afgewerkt, neemt Nederland het op tegen de winnaar van de achtste finale tussen Argentinië en Australië. Dat duel staat deze zaterdag om 20.00 uur op het programma.

Denzel Dumfries na de beslissende 3-1. Foto John Sibley/Reuters

Denzel Dumfries zet Nederland op 3-1, wedstrijd lijkt beslist

Kort na de aansluitingstreffer van de VS heeft Nederland via Denzel Dumfries de marge van twee hersteld. Frenkie de Jong legde aan de linkerkant van het strafschopgebied breed op Daley Blind die de geheel vrijstaande Dumfries bij de tweede paal vond. Hij werkte de voorzet met zijn linker(scheen)been overtuigend af. Met nog een kleine tien minuten te spelen is een plek in de kwartfinale erg dichtbij voor Nederland.

PSV-speler Xavi Simons is binnen de lijnen gekomen om de voorsprong te verdedigen. Hij vervangt Memphis Depay die terugkomt van een blessure en nog niet de volle negentig minuten kan spelen. Voor Simons is het zijn debuut in het Nederlands elftal.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Blind 🤝 Dumfries: 3-1. Het is Denzel Dumfries-night. Twee assists en nu een doelpunt #NEDUSA #WK2022 https://t.co/n4teGqQHMn https://t.co/NnPL2QKOts

VS maakt 2-1 met nog een kwartier te spelen

De VS zijn met nog een kwartier te spelen op 2-1 gekomen. De Nederlandse verdediging gaf te veel ruimte weg en Haji Wright maakte op gelukkige wijze de aansluitingstreffer. Doelman Andries Noppert en Denzel Dumfries konden niet voorkomen dat de bal bij de tweede paal binnenviel.

Denzel Dumfries en Andries Noppert zien hoe de 2-1 binnenvalt. Foto Adrian Dennis/AFP

Koopmeiners en Bergwijn vervangen Klaassen en De Roon in tweede helft

Het Nederlands elftal heeft twee keer gewisseld in de rust van de achtste finalewedstrijd tegen de VS. Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners vervangen Davy Klaassen en Marten de Roon. Ook de Amerikanen hebben gewisseld. Spits Jesús Ferreira heeft het veld verlaten. Voor hem is Giovanni Reyna in de ploeg gekomen.

Cody Gakpo, die in de eerste helft als aanvaller speelde, neemt de plek van Davy Klaassen achter de spitsen over. Steven Bergwijn is de nieuwe aanvalspartner van Memphis Depay.

De VS moet in de tweede helft op zoek naar een snelle aansluitingstreffer. Het kwam kort na rust direct dichtbij. Tim Ream wist doelman Noppert weliswaar te passeren, maar Gakpo haalde de bal voor de doellijn weg. Aan de andere kant vergrootte Nederland bijna de voorsprong. Depay kon net niet bij een voorzet van Dumfries. VS-verdediger Walker Zimmerman werkte de bal onder druk van Depay bijna achter zijn eigen doelman.

Juichen voor het oog van de wereld

De eerste fase van het wereldkampioenschap voetbal is gespeeld. Hoewel een flink aantal duels eindigde met de brilstand op het bord, viel in de 48 groepswedstrijden voldoende te juichen.

Bekijk de volledige fotoreportage

Oranje door doelpunten van Depay en Blind met 2-0 voorsprong de rust in

De ruststand in de achtste finalewedstrijd tussen Nederland en de Verenigde Staten is 2-0. Nederland leidt in het Khalifa International-stadion door een doelpunt in de tiende minuut van aanvaller Memphis Depay en een goal van Daley Blind kort voor rust. Het doelpunt van Depay was zijn drieënveertigste interlanddoelpunt. Hij moet op de topscorerslijst aller tijden alleen nog Robin van Persie (vijftig goals) voor zich dulden.

Na een moeizame openingsfase waarin de Verenigde Staten met energiek voetbal gevaarlijk werd, opende Depay de score op aangeven van Denzel Dumfries. Na het doelpunt kantelde ook het spelbeeld en werd Nederland met name in de omschakeling een aantal keer gevaarlijk. In de extra tijd van de eerste helft was het weer Dumfries die een tweede beslissende voorzet gaf. Dit keer was het Daley Blind die met rechts kon afwerken: 2-0.

Memphis Depay wordt door teamgenoten bejubeld, nadat hij de 1-0 heeft binnengeschoten. Foto Annegret Hilse/Reuters

Memphis Depay zet Nederland op 1-0 na een vloeiende combinatie

Het Nederlands elftal is in de tiende minuut van de wedstrijd tegen de VS op een 1-0 voorsprong gekomen door een doelpunt van Memphis Depay. Na een vloeiende combinatie door het midden kwam Cody Gakpo aan de bal. Hij stuurde wingback Denzel Dumfries weg, die de bal vanaf rechts teruglegde. Memphis Depay stond vrij in het zestienmetergebied en wist de Amerikaanse doelman Matthew Turner met een eenvoudige schuiver te passeren.

Het doelpunt viel nadat Nederland een lastige openingsfase had overleefd. In de derde minuut kreeg de VS een enorme kans via Christian Pulisic. Hij kwam na slecht wegwerken door de Nederlandse verdediging van een afgeslagen hoekschop oog in oog met doelman Andries Noppert te staan. Die redde knap met zijn linkerbeen.

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Boem, 1-0! Een goed lopende aanval eindigt voor de voeten van Depay en de Memphis-meter rinkelt. Nummer 43 in Oranje #NEDUSA #WK2022 https://t.co/n4teGqQHMn https://t.co/FDR1WTJi4b

Nederlands elftal begonnen aan achtste finalewedstrijd tegen VS

Het Nederlands elftal is begonnen aan de achtste finalewedstrijd tegen de Verenigde Staten. In het Khalifa International-stadion in Al-Rayyan spelen beide ploegen in de eerste knock-outwedstrijd van het WK om een plek in de kwartfinale van het toernooi. Als de stand na negentig minuten gelijk is, volgt een verlenging van tweemaal een kwartier. Is de wedstrijd daarna in evenwicht, dan wordt de winnaar bepaald via een strafschoppenserie.

Bondscoach Louis van Gaal wilde voor de aftrap tegenover de NOS niet veel kwijt over de tactiek waarmee zijn elftal de Verenigde Staten gaat bestrijden. Hij zei „redelijk tevreden” te zijn over de laatste groepswedstrijd tegen Qatar, die afgelopen dinsdag met 2-0 werd gewonnen. Daarom bracht hij geen wijzigingen aan in de opstelling. „En het heeft ook met de tegenstander te maken,” voegde hij eraan toe. „Zij hebben een fysiek sterk middenveld, dat is hun sterkste wapen. Daar moeten dus fysiek sterke spelers tegenover staan.”

Beide elftallen voorafgaand aan de wedstrijd tijdens de volksliederen. Foto Raul Arboleda/AFP

Nederlands elftal ongewijzigd aan de aftrap tegen Verenigde Staten

Nederland staat in de achtste finale tegen de Verenigde Staten met dezelfde elf spelers aan de aftrap als in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Dat betekent dat op het middenveld opnieuw een plek is ingeruimd voor Marten de Roon, die de voorkeur krijgt boven Steven Berghuis en Teun Koopmeiners.

De Nederlandse selectie kampte met een griepgolf in aanloop naar de ontmoeting met de VS, al gaf bondscoach Louis van Gaal vrijdag tijdens de persconferentie in aanloop naar het duel geen details over het aantal spelers dat met klachten kampte en de ernst ervan. Op het wedstrijdformulier prijken naast de elf basisspelers vijftien wissels, waardoor geconcludeerd kan worden dat iedereen fit genoeg is om minuten te maken.

De volledige opstelling van het Nederlands elftal:

Twitter avatar OnsOranje OnsOranje 𝐓𝐄𝐀𝐌 𝐍𝐄𝐖𝐒. 🇳🇱 Ready for a clash against @USMNT! 💥 #WorldCup #NEDUSA https://t.co/06QDlWszn6

Bij de VS ontbreekt aanvaller Josh Sargent, die tegen Iran geblesseerd uitviel. Zijn plek in de basis wordt verrassend genoeg ingenomen door Jesus Ferreira, die dit toernooi tot nu toe nog geen speelminuten maakte. Sterspeler Christian Pulisic viel ook uit tegen Iran, maar is tegen Nederland voldoende hersteld om in de basis te starten.

De wedstrijd in het Khalifa-stadion begint om 16.00 uur en staat onder leiding van de Braziliaanse scheidsrechter Wilton Sampaio.

Marten de Roon wordt gewisseld door bondscoach Louis van Gaal tijdens de wedstrijd van Nederland tegen Qatar. Foto John Sibley/Reuters

Hoe Frenkie de Jong kijkt

„Heel belangrijk” vindt bondscoach Louis van Gaal hem voor zijn elftal. Zonder Frenkie de Jong was het middenveld van Oranje, dat deze zaterdag in de achtste finales van het WK speelt tegen de Verenigde Staten, volgens de bondscoach veel minder gevaarlijk. Minder dynamisch, minder creatief. Tegenstanders zouden Nederland makkelijker onder druk kunnen zetten en kunnen voorkomen dat Oranje aan aanvallen toekomt. Waarom is De Jong zo belangrijk? Wat kan hij dat anderen niet kunnen, zelfs op het allerhoogste niveau? Het antwoord: kijken. Of, in moderne voetbaltermen: scannen.

Welkom in dit blog

Vandaag beginnen de achtste finales van het WK in Qatar en de aftrap is aan Oranje. In de eerste wedstrijd van de dag, om 16.00 uur, spelen het Nederlands elftal en de Verenigde Staten om een plek in de kwartfinale. De ploeg van Louis van Gaal werd groepswinnaar van groep A, maar maakte in de eerste drie wedstrijden geen denderende indruk.

Van Gaal liet vrijdag weten dat een aantal spelers last hadden van verkoudheid, zonder verder in detail te treden.

Later op de dag, om 20.00 uur, speelt Argentinië tegen Australië. Als Nederland het duel wint, speelt het in de kwartfinale tegen de winnaar uit die wedstrijd.