Direct naar artikelinhoud
NieuwsWielrennen

Tijdrit in Nice beslist over eindwinst Tour 2024

Jonas Vingegaard rijdt in het geel door Parijs in de laatste Tour-etappe.Beeld n

Het is traditie sinds 1905: de laatste etappe van de Tour de France eindigt in Parijs. Maar in 2024 zal een tijdrit in Nice de bekendste rittenkoers ter wereld afsluiten. Reden zijn de Olympische Spelen.

De laatste etappe, gewoonlijk een sprint op de Champs-Elysées, wordt deze keer dus een individuele tijdrit. Het is de eerste keer dat de Tour eindigt met een tijdrit sinds de legendarische finale van 1989 toen de Fransman Laurent Fignon de gele trui uiteindelijk met acht seconden verloor aan de Amerikaan Greg Lemond, tot vandaag nog steeds het kleinste verschil uit de geschiedenis.

Zoals gebruikelijk in een olympisch jaar wordt de Tour, die in het Italiaanse Firenze van start gaat, met een week vervroegd. De rittenkoers begint dus op 29 juni en eindigt op 21 juli, vijf dagen voor de start van de Olympische Spelen in Parijs.

Met uitzondering van de eerste twee edities in 1903 en 1904, die eindigden in Ville d’Avray (Hauts-de-Seine), is de Tour altijd in Parijs geëindigd. Eerst was dat in het Parc des Princes (van 1906 tot 1967), daarna in de velodroom van Cipale (1968 tot 1975) en sinds 1975 op de Champs-Elysées.

“In 2025 is de terugkeer naar het normale scenario gepland, vooral omdat we dan iets te vieren hebben”, zegt ASO-baas Christian Prudhomme. “We zullen blij zijn om terug te keren naar Parijs en de Champs-Elysées voor de vijftigste verjaardag van de eerste finish daar.” (AFP)