RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Voetbal

Bravoure bij Oranje maakt plaats voor nederigheid na duel tegen Ecuador

Louis van Gaal draaide er de voorbije weken niet omheen. Bij zo'n beetje elke persconferentie liet de bondscoach van het Nederlands elftal duidelijk blijken dat hij met Oranje de wereldtitel wil pakken. Na twee moeizaam verlopen WK-duels maakt de bravoure bij Oranje plaats voor iets van nederigheid – zelfs een klein beetje bij de bondscoach.

Cody Gakpo opende gisteren tegen Ecuador al in de 6de minuut de score voor Oranje. Maar bij die ene doelpoging bleef het ook. Dat gebeurt bijna nooit.

Het Nederlands elftal is aanvallend machteloos, komt op het middenveld te weinig aan voetballen toe en leunt op een sterk defensief blok. "Is dit nou Nederland?", vroeg een journalist van het Britse tabloid The Sun zich vertwijfeld af. "Ze voetballen zoals Manchester United dat deed in de tijd met Van Gaal als trainer."

Oranje
Lees ook:
Oranje traint dag na Ecuador opnieuw met familie op tribune

Oranje onderscheidde zich in een wat verder verleden met aanvallend voetbal. Toen Van Gaal het vorig jaar zomer na het ontslag van Frank de Boer overnam, ging hij eerst nog door op de ingeslagen weg en speelde in het 4-3-3-systeem, zoals de internationals graag wilden. In de drie maanden daarna, waarin Oranje het WK-ticket veiligstelde, raakte Van Gaal ervan overtuigd dat hij op die manier niet ver zou komen in Qatar. Hij wist de spelers ervan te overtuigen over te schakelen naar een 5-3-2-systeem, waarmee hij ook bij het WK van 2014 succes had en als derde eindigde.

Aanvallender systeem

In twee wedstrijden in de Nations League, in juni bij België (1-4) en in september bij Polen (0-2), maakte Oranje bij momenten indruk. Dat was zeker het geval in België, waar het Nederlands elftal na het veroveren van de bal steeds razendsnel omschakelde en met de snelle aanvallers Memphis Depay en Steven Bergwijn voor veel gevaar zorgde. Depay scoorde twee keer en Bergwijn maakte er eentje.

Het grote probleem van nu is dat Bergwijn uit vorm is en Depay twee maanden niet heeft gevoetbald. De aanvaller van FC Barcelona deed tegen Senegal een half uur mee en tegen Ecuador een helft. Depay mist wedstrijdritme en kon geen indruk maken.

'Moet veel beter'

Mogelijk dat Van Gaal tegen Qatar overschakelt naar een wat aanvallender systeem, al nam hij in zijn spelersgroep van 26 man vooral voetballers op voor de 5-3-2-formatie. Voortborduren op de ingeslagen weg is daarom ook een optie, in de hoop dat het later in het toernooi tegen een groter land wel samenvalt.

Van Gaal nam ook na Ecuador het woord wereldkampioen nog in zijn mond, maar hij was iets realistischer en genuanceerder dan voorheen. "Wil je wereldkampioen worden, dan moet het inderdaad veel beter. Of we het redden dit toernooi, dat kan ik niet garanderen. Maar ik denk het wel."

Bekijk ook: Nederlandse politieagent in Qatar

02:05
Om een oogje te houden op de Oranjesupporters, is een handjevol Nederlandse agenten afgereisd naar Qatar. Ze opereren aan de zijde van de Qatarese politie.