Volt-leider Dassen sprak met andere fractieleiders over FVD

Nieuws
Een aantal fractieleiders uit de Tweede Kamer is dinsdag op uitnodiging van Volt-leider Laurens Dassen bijeengekomen om te praten over "ondermijning van de democratie in brede zin". Directe aanleiding is "wat afgelopen weken gebeurd is rond" Forum voor Democratie, laat de partij weten na berichtgeving van De Telegraaf.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 11:01
Afbeelding
beeld anp

Bij het overleg waren fractievoorzitters aanwezig van zowel oppositie- als coalitiepartijen, maar wie er precies aanwezig waren, wil Volt niet zeggen. Niet alle partijen waren uitgenodigd en niet iedereen is op de uitnodiging ingegaan, melden Haagse bronnen met kennis van het overleg. "Wat hen bindt is bezorgdheid", zegt Volt.

De partijen hebben aanvankelijk niets gezegd over het overleg, maar Volt spreekt tegen dat het een geheim was. Dit soort gesprekken "vinden vaker plaats", zegt de woordvoerster. De precieze inhoud en het doel van het gesprek, zijn niet duidelijk. Een mogelijke uitkomst kan zijn dat een aantal deskundigen wordt uitgenodigd in de Tweede Kamer voor een zogenoemd rondetafelgesprek.

FVD-leider Thierry Baudet zegt dat het "volkomen quatsch" is dat zijn partij de democratische rechtsstaat niet respecteert. "Ze willen gewoon de oppositie de mond snoeren." Geert Wilders (PVV) noemt het overleg achterbaks en "totalitair gedrag van die collega-fractievoorzitters: onwelgevallige meningen verbieden".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grote protesten tegen massatoerisme op Canarische eilanden

Tienduizenden mensen zijn zaterdag de straat op gegaan op de Spaanse Canarische Eilanden om te demonstreren tegen het massatoerisme. Dat melden diverse Spaanse media. De demonstranten vinden dat het almaar groeiende toerisme de Atlantische archipel overweldigt.

Afbeelding

Door storing meldt COA niet hoeveel mensen in Ter Apel zitten

Het is niet bekend hoeveel asielzoekers afgelopen nacht in het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben geslapen. Het systeem om dat door te geven, werkt niet en daardoor meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen cijfers.

Afbeelding

Palestijnse Autoriteit heroverweegt relatie met Verenigde Staten

De Palestijnse Autoriteit, het bestuur op de Westelijke Jordaanoever, gaat de relatie met de Verenigde Staten heroverwegen. President Mahmoud Abbas noemt het Amerikaanse veto tegen een volwaardig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen als reden.

Afbeelding

Tien doden bij Israëlische operatie op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische veiligheidsdiensten hebben bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever 'tien terroristen' gedood, meldt het leger van het land. De operatie in het noorden van het Palestijnse gebied duurde meer dan veertig uur.

Afbeelding

Erdogan ontvangt Hamas-leider Haniyeh in Istanbul

In Istanbul is de ontmoeting tussen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Hamas-leider Ismail Haniyeh begonnen, melden Turkse media. Ze spreken elkaar in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus.

Afbeelding

Circa 90 activisten verwijderd van demonstratieplek Den Haag

De politie heeft zaterdag zo'n negentig milieuactivisten verwijderd van een demonstratieplek in Den Haag, laat een woordvoerder weten. 'Ze zijn met bussen verplaatst en op een andere locatie weer vrijgesteld.