Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

Nieuws
De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.
anp
zaterdag 26 november 2022 om 09:27
Afbeelding
beeld anp

De bus rijdt een rondje van zo’n 3,4 kilometer in het centrum van Seoul, dat ongeveer 20 minuten duurt. Busreizigers kunnen bij twee haltes instappen nadat ze een plekje hebben gereserveerd via een app. Ze zijn daarna niet helemaal aan de goden overgeleverd; op de bus is iemand aanwezig die het rijgedrag van het voertuig nauwlettend in de gaten houdt.

De bus gebruikt camera’s en een radar om zijn weg te vinden in plaats van de vaak duurdere sensoren. Het doel van het bedrijf 42 Dot, dat de bus ontwikkelde, was dan ook om de technologie goedkoop en veilig te maken. Ook moest de techniek in de toekomst goed te implementeren zijn in andere voertuigen, zoals bestelwagens.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wieken van Parijse theater Moulin Rouge afgevallen

De wieken van de molen op het beroemde cabarettheater Moulin Rouge in Parijs zijn er in de nacht van woensdag op donderdag afgevallen. De wieken kwamen op de Boulevard de Clichy terecht en er is lichte schade aan de gevel veroorzaakt. Niemand raakte gewond.

Afbeelding

Circa 160 grienden gestrand op kust westen Australië

In het westen van Australië zijn naar schatting 160 grienden gestrand. Er is een operatie op touw gezet om de dieren te redden. De grienden zijn op of vlak voor een strand beland bij Marybrook, circa 180 kilometer ten zuiden van Perth.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Unilever, Besi en Adyen op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag uit naar de resultaten van levensmiddelenconcern Unilever, chiptoeleverancier Besi en betaalbedrijf Adyen.

Afbeelding

Unilever voert verkoop Dove-shampoo en Knorr-blokjes op

Unilever weet weer meer voedingsmiddelen en verzorgingsproducten te verkopen. Na een periode waarin het bedrijf achter merken als Knorr, Dove en Calvé de omzet vooral dankzij duurdere producten zag stijgen, neemt nu het volume voor het tweede kwartaal op rij toe.

Afbeelding

Hinder vliegverkeer door staking Franse luchtverkeersleiders

Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

Afbeelding

Veel Nederlanders op vakantie in eigen land, geld speelt rol

Deze meivakantie kiest 42 procent van de vakantiegangers voor een vakantie in eigen land. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder die op vakantie gaan tussen 27 april en 12 mei.