Nederland heeft primeur van 'nieuw' werk van Franse meester Léger

Nieuws
Nederland kan als eerste land ooit een 'nieuw' en volgens deskundigen erg belangrijk schilderij van de hand van Fernand Léger (1881-1955) tonen. Het bleek op de achterkant van een ander doek van de Franse kunstenaar te staan. Op een tentoonstelling van zijn werk in het Kröller-Müller Museum in Otterlo is het vanaf 19 november te zien.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 08:11 aangepast 12:59
Afbeelding
beeld anp

Het is met veel moeite en geduld onder een taaie laag tevoorschijn getoverd en is volgens kenners zo interessant omdat het hoort in een serie waarmee de Fransman op een artistiek keerpunt kwam: Fumées sur les toits (Rook boven de daken). Daarmee is het eigenlijk nog belangrijker dan wat er op de voorkant staat.

De Triton Foundation, een Nederlandse stichting die een verzameling beheert die bijeen werd gebracht door de Rotterdamse havenbaron Willem Cordia en zijn vrouw Marijke, verwierf in 1999 het schilderij Le quatorze juillet (1912-1913) van Fernand Léger, met als bonus dit toen nog onzichtbare werk op de achterkant.

Restauratie

"Hoewel het bekend was dat er zich op de achterzijde van dit schilderij een tweede schilderij bevond, werd gedacht dat dit werk reddeloos beschadigd was. Restauratoren zijn er uiteindelijk in geslaagd de harde lijmachtige laag op het schilderij te verwijderen. En dankzij uitgebreid onderzoek kon restaurator Gwendolyn Boevé-Jones dit schilderij aan de belangrijke reeks Fumées sur les toits toeschrijven", aldus een woordvoerster van de stichting.

In deze serie schilderde Léger het uitzicht op de daken vanuit zijn atelier in Parijs. Dit inspireerde hem om te experimenteren met vorm en kleur, waarbij hij van betrekkelijk realistisch naar abstractie toe werkte. Deze ontwikkeling bracht hem op het kubisme, waarvan hij een van de belangrijke vertegenwoordigers werd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hulp afwijzen in Ter Apel 2022 was 'onbehoorlijk', zegt Ombudsman

Overheidsinstanties hebben 'onbehoorlijk en ongepast gehandeld' tijdens de crisissituatie in de zomer van 2022 bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Aangeboden hulpmiddelen werden van asielzoekers afgepakt en burgers die hulp boden, werden gewaarschuwd voor arrestatie.

Afbeelding

Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware

Nederlandse cyberbeveiligingsbedrijven hebben duizenden bedrijven gewaarschuwd voor een wereldwijde aanval met gijzelsoftware. De uit Oost-Europa afkomstige aanvallers staan bekend als de 'Cactus-bende', die sinds eind vorig jaar actief is.

Afbeelding

Blinken: moeten verantwoordelijk omspringen met onenigheid China

De Verenigde Staten en China moeten op een verantwoordelijke manier omspringen met hun meningsverschillen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan de start van een meerdaags bezoek in China.

Afbeelding

18 oud-adviseurs Trump aangeklaagd voor geknoei verkiezingen

In Arizona zijn achttien oud-adviseurs van Donald Trump aangeklaagd voor het proberen ongedaan maken van de verkiezingsnederlaag van de toenmalige president in 2020. Dat maakte het openbaar ministerie van de staat bekend op woensdag.

Afbeelding

Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president.

Afbeelding

Greenpeace eist in rechtszaal ambitieus stikstofplan van overheid

Met een kort geding wil Greenpeace de overheid dwingen tot het maken van een plan om de stikstofbelasting van de natuur op korte termijn fors te verlagen.