Onderzoek naar hoestdrank uit India na dood 66 kinderen in Gambia

Nieuws
India onderzoekt een hoestdrank die in het land geproduceerd is nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had gesuggereerd dat het middel mogelijk de dood van tientallen kinderen in het Afrikaanse land Gambia had veroorzaakt. Zeker 66 kinderen zouden in de afgelopen maanden aan nierfalen zijn overleden, mogelijk vanwege het verontreinigde middel.
anp
donderdag 6 oktober 2022 om 06:58
Afbeelding
beeld anp

WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus noemde de dood van de tientallen kinderen een ‘hartverscheurend verlies’. De WHO kan niet uitsluiten dat de hoestdrank, geproduceerd door Maiden Pharmaceuticals, ook naar andere landen is geëxporteerd. ‘Het is mogelijk dat dit verontreinigde middel ook elders in de wereld opduikt’, zei Ghebreyesus erover.

Gambia kampte in juli met de zwaarste overstromingen in jaren, waardoor rioleringen overstroomden. Sindsdien werd de sterfte onder de kinderen door het lokale ministerie van Volksgezondheid onderzocht. Bij veel van de jonge slachtoffers werd de poepbacterie E. coli in de ontlasting aangetroffen. Of dit komt omdat zij de hoestdrank hadden gedronken of dat dit het gevolg was van de overstroomde rioleringen konden de Gambiaanse autoriteiten niet vaststellen. Daar wordt nader onderzoek naar gedaan.

De farmaceut in kwestie wilde niet reageren op vragen van persbureau Reuters.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoogbejaarde ontkent doodsteken 84-jarige echtgenote

De 90-jarige Jan van B., verdacht van het doodsteken van zijn 84-jarige vrouw, heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam ontkend dat hij bij haar dood is betrokken. Volgens Van B. heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd.

Afbeelding

President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd.

Afbeelding

Blokker werkt aan laatste details herfinanciering, zegt topman

De herfinanciering van Blokker is nog steeds niet rond, meldt topman Ynse Stapert van moederbedrijf Mirage Retail Group. Stapert zei twee weken geleden al dat de herfinanciering bijna rond was en dat hij naar verwachting deze week meer kan vertellen over de toekomst van de wink..

Afbeelding

Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

Afbeelding

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth.

Afbeelding

Hoogste aantal asielzoekers in Ter Apel, dwangsom op 750.000 euro

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2355 asielzoekers de nacht doorgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds de rechter het azc in januari een maximaal aantal slapers oplegde van 2000.