Terug naar de krant

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af richting Japan

Leeslijst Nieuws
Rakettest Volgens Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten gaat het waarschijnlijk om twee ballistische raketten die in zee terecht zijn gekomen buiten de territoriale wateren van Japan.
Leeslijst

Noord-Korea heeft donderdagochtend lokale tijd opnieuw twee raketten afgevuurd in de richting van Japan, melden internationale persbureaus. Volgens Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten gaat het waarschijnlijk om ballistische raketten die in zee terecht zijn gekomen buiten de territoriale wateren van Japan.

Het is de zesde rakettest van Noord-Korea in minder dan twee weken tijd. De ene raket heeft volgens het Japanse ministerie van Defensie zo’n 800 kilometer afgelegd en de andere zo’n 350 kilometer.

Lees ook Noord-Korea vuurt ballistische raket af over Japans grondgebied, inwoners zoeken dekking
Een foto vrijgegeven door het officiële Noord-Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) toont raketten en rakettransportvoertuigen die worden tentoongesteld in een militaire parade.

De nieuwe test kwam tijdens een zitting van de VN Veiligheidsraad in New York. Daarin verweet de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Linda Thomas-Greenfield, Rusland en China zwaardere sancties tegen Kim Jong-un en Noord-Korea tegen te houden. Resoluties van de VN verbieden Noord-Korea ballistische raketten te testen die een kernkop kunnen dragen.

Raket over Japan

Dinsdag vloog voor het eerst in vijf jaar tijd een Noord-Koreaanse raket over Japan heen, waardoor burgers werden opgeroepen te evacueren en dekking te zoeken.

De Amerikaanse minster Antony Blinken van Buitenlandse Zaken noemde dat „een onacceptabele bedreiging voor het Japanse volk.” Een dag later vuurden de VS samen met Zuid-Korea ook raketten af in het gebied. Een van de Zuid-Koreaanse raketten stortte daarbij kort na de lancering neer en veroorzaakte brand.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde donderdagochtend lokale tijd met kracht de militaire oefeningen die Zuid-Korea en de VS de laatste tijd houden. Die zorgen volgens Noord-Korea „voor een escalatie van de militaire spanningen rond het Koreaanse schiereiland”. De laatste rakettest was dan ook „een vergeldingsmaatregel”.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in