Direct naar artikelinhoud
Nieuws

EU bereikt akkoord over achtste sanctiepakket tegen Rusland

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over het achtste pakket van sancties tegen Rusland. Hiermee reageert de EU op de illegale annexatie van Oekraïense gebieden door Rusland, aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Een olietanker bij het Russische Nakhodka.Beeld REUTERS

Een van de belangrijkste maatregelen is een prijsplafond voor Russische olie bij verkoop aan derde landen. Boven dat plafond, waarvan de hoogte nog moet worden vastgesteld, mag Russische olie niet meer worden vervoerd of verzekerd. Een uitzondering zal echter worden gemaakt voor Malta, Griekenland en Cyprus, wier reders grote economische schade vreesden bij een onverkorte handhaving van het prijsplafond.

De EU zal ook personen op de sanctielijst zetten die betrokken zijn bij de annexatie van bezette gebieden in het Oosten van Oekraïne, alsmede personen die sancties omzeilen. Ook zal de export van staal en vliegtuigonderdelen naar Rusland verder aan banden worden gelegd. Andere producten worden getroffen door een importverbod zoals houtpulp, papier, machines, chemicaliën, plastic en sigaretten. Ook wordt verboden om diensten op het gebied van ict, technologie en recht te verlenen aan Rusland en Russische bedrijven.

Polen en de Baltische staten hadden op veel strengere sancties aangedrongen, zoals een compleet verbod op samenwerking op het gebied van nucleaire energie en verbod op het importeren van diamanten uit Rusland. Ook wilden zij dat patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk op de sanctielijst zou worden gezet. Voor sancties is echter unanimiteit nodig. Strengere maatregelen dreigden op een veto van lidstaten te stuiten, onder meer van Hongarije.

In december zal een boycot van Russische olie door de EU ingaan. Alleen olie die met tankers wordt aangevoerd, zo’n 90 procent van de import, valt onder de boycot. De pijpleidingen naar Hongarije en Slowakije worden ontzien. Europese schepen bleven echter olie naar derde landen vervoeren. Dat wordt nu verboden bij olie boven een bepaalde prijs, met uitzonderingen voor Griekenland, Cyprus en Malta.