Pro-Russische partijen verliezen in Letse verkiezingen

Nieuws
Bij de verkiezingen in Letland hebben de pro-Russische partijen een nederlaag geleden. Uit de exitpolls blijkt dat minder mensen hebben gestemd op partijen die het Kremlin goedgezind zijn. De middenpartij van de zeer anti-Russische premier Krisjanis Karins groeit juist en blijft de grootste.
anp
zaterdag 1 oktober 2022 om 23:12
Afbeelding
beeld anp

De campagne werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne en de angst in Letland dat Rusland ook hun land kan binnenvallen. Karins heeft zich sterk uitgesproken tegen het Kremlin en heeft bijvoorbeeld de grenzen voor Russen vrijwel volledig gesloten. Dat beleid heeft hem populair gemaakt bij veel Letten.

Letland maakte tot 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en heeft een grote Russische minderheid. Van de 1,9 miljoen inwoners spreekt ongeveer een kwart Russisch. Rusland beschuldigt Letland van discriminatie tegen die groep. De Russen zouden als ‘tweederangsburgers’ worden behandeld. De laatste maanden zijn in de grensgebieden van Letland een aantal Sovjetmonumenten weggehaald om afstand te nemen van het verleden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

TikTok gaat een aanklacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten, meldt een woordvoerder. De Senaat keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne.

Afbeelding

Omtzigt over asiel: we houden ons aan internationale afspraken

Asiel blijft een struikelblok aan de formatietafel. NSC-leider Pieter Omtzigt herhaalde woensdag voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen dat hij vasthoudt aan de "basislijn" ten aanzien van de rechtstaat die de onderhandelende partijen in januari al zijn overeenge..

Afbeelding

Neergestoken medewerker ggz-instelling Heerlen overleden

De medewerker van een ggz-instelling in Heerlen die vorige week werd neergestoken, is dinsdag aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de politie woensdagochtend. De vrouw werd vorige week maandagmiddag neergestoken op het terrein van de instelling aan de John F. Kennedylaan.

Afbeelding

Tientallen woningen in Utrecht ontruimd om gaslek

Rond de dertig woningen zijn woensdagochtend in Utrecht ontruimd in verband met een gaslek in een woning. De Veiligheidsregio Utrecht meldt dat er een dusdanige hoeveelheid gas is gemeten in de woning aan de Zijpestraat in de Rivierenwijk, dat is besloten ruim te ontruimen.

Afbeelding

EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

Afbeelding

ASMI schiet omhoog in hogere AEX na kwartaalcijfers

ASMI was woensdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs. De chiptoeleverancier zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal toenemen. Dat is een opsteker voor het bedrijf, want de orderontvangst liet al langere tijd een dalende trend zien.