Terug naar de krant

Geen lekkend gas meer uit Nord Stream 2-pijpleiding

Leeslijst Nieuws
Energie-infrastructuur Het lekken is niet gestopt door een reparatie, maar vermoedelijk omdat de pijpleidingen leeg zijn of de druk in balans is.
Leeslijst

Er lekt geen aardgas meer uit de pijpleidingen van Nord Stream 2, waarin eerder deze week gaten werden aangetroffen. Dat heeft een woordvoerder van de beheerders van de pijplijnen zaterdag bevestigd, melden internationale persbureaus. „Dit kan twee dingen betekenen: of de pijpleiding is volledig leeg of de druk van het gas in de leiding en die van het water erbuiten zijn weer in balans.”

Het uitstromen van aardgas is dus niet gestopt door een reparatie. Afgelopen week werden in totaal vier lekken gevonden in de Nord Stream 1 en 2-pijpleidingen, die onder water lopen in de Oostzee. Die waren op dat moment niet in gebruik, wel was er aardgas in de buizen aanwezig. Over de gaten in Nord Stream 1-leidingen werd zaterdag niet gesproken.

Lees ook Aanslag legt kwetsbaarheid van Europa’s infrastructuur bloot
Buizen voor de pijpleiding van Nord Stream 2.

Maandagavond laat werden drie lekken gemeld, donderdag kwam daar een vierde bij. Zweedse en Deense seismologen maten krachtige explosies bij de locaties. Meerdere landen vermoeden dat het gaat om een Russische sabotage-actie, iets wat door Moskou wordt ontkend.

Woensdag liet de Europese Commissie weten bezorgd te zijn om de lekken en werd een „robuuste en verenigde reactie” aangekondigd.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in