Direct naar artikelinhoud
Reportage

Amsterdamse huizen niet meer zo makkelijk te verkopen: ‘Had ik dat bod maar geaccepteerd’

Voor het eerst sinds oktober 2019 konden woningzoekenden zaterdag weer vrijblijvend en zonder afspraak te koop staande woningen bezoeken.Beeld Joris van Gennip

Dat huizen ook in Amsterdam nu minder snel van de hand gaan dan voorheen, begint ook tot verkopers door te dringen. Voor het eerst in jaren was er zaterdag weer eens een Open Huizen Dag om woningen bij potentiële kopers extra onder de aandacht te brengen. ‘Had ik dat bod maar geaccepteerd.’

In een crèmekleurige, relaxte outfit staat Stefan Hille (35) zaterdagmiddag bij de deuropening van zijn huis aan de Hoofdweg in Amsterdam-West. Hij vraagt sinds acht weken 360.000 euro voor de 47 vierkante meter die hij te bieden heeft. Zelf gaat Hille, die uit Duitsland komt en voor Philips werkt, iets verderop in Bos en Lommer groter wonen.

Hille had verwacht dat hij zijn huis snel kon verkopen. “Ik heb wel biedingen gehad, maar nog niemand heeft mijn vraagprijs of meer geboden. Vandaag zijn er al vijf mensen komen kijken. Ik weet niet of zij een goed bod gaan doen, maar ik heb ook geen haast. Als ik het niet verkocht krijg voor december, ga ik het verhuren. Via Airbnb vraag ik dan 200 euro per nacht. Een andere optie is het te verhuren aan expats voor kortere periodes.”

Afwachtende houding

Het is weleens anders geweest in Amsterdam. Nog geen jaar geleden was de woningmarkt zó oververhit dat een bezichtiging regelen al een uitdaging washttps://www.parool.nl/amsterdam/een-woning-vinden-via-funda-je-komt-er-steeds-vaker-niet-meer-tussen~b30c0e0a/. Volgens hypotheekadviesketen De Hypotheker is door het oplopen van de hypotheekrente de woningmarkt in een ‘impasse’ beland. Veel huizenzoekers lijken een afwachtende houding aan te nemen, waardoor het aantal transacties verder afneemt.

Makelaarsvereniging NVM heeft zaterdag voor het eerst in twee jaar weer een Open Huizen Dag gehouden. Op huizensite Funda.nl was te zien welke huizen meededen; in Amsterdam waren het er 379.

Ook het huis van Inge (66) op de Admiraal de Ruijterweg staat te koop. Ze wil niet met haar achternaam in de krant, maar wil wel graag haar verhaal doen.

Ze kocht het huis van 87 vierkante meter bijna zeventien jaar geleden voor haar toen nog studerende kinderen. Toen zij klaar waren met studeren, besloot ze het huis te verhuren aan andere studenten. “Er zijn vier kamers en er woonden vier studenten. Dat ging goed tot de gemeente met regels kwam voor woningdelen. De studenten hadden het heel leuk met elkaar en met het oog op de woningnood waren ze er ook graag gebleven, maar het mocht niet. Eigenlijk verkoop ik dit huis noodgedwongen.”

Het huis staat sinds augustus te koop voor 475.000 euro. Inge had verwacht er snel van af te zijn. “Ik denk dat er veel onzekerheden zijn die mensen er nu van weerhouden dit te kopen. De stijgende hypotheekrente, de inflatie, de oorlog in Oekraïne, dat zijn toch allemaal onzekerheden.”

Ze kreeg eerder een bod van 485.000 euro. “Dat bod had ik moeten accepteren. Ik dacht: misschien kan ik er meer voor krijgen. Nu heb ik wel spijt, ja. Ik kijk het nog even aan. Verhuren zou in theorie ook een optie zijn. Voor 1500 euro per maand ben ik uit de kosten, alleen zit dat me moreel gezien niet lekker. Zo’n hoge huur vragen, dat is toch gek? Dan vraag ik evenveel aan een stel als dat ik aan vier mensen gezamenlijk vroeg. Nee, dat doe ik niet.”

Minder hypotheek

Het is nog even afwachten wat er met de huizenprijzen gaat gebeuren. Begin dit jaar daalden de huizenprijzen in de Amsterdamse binnenstad 3 procent. Veel huizenzoekers hoopten op een trendbreuk, maar nieuwe kwartaalcijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) laten zien dat het briesje alweer is gaan liggen, al zijn er ook signalen die suggereren dat er meer beweging komt in de markt.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud pleit er intussen voor de hoogte van de maximale hypotheek volgend jaar naar beneden bij te stellen. Als gevolg van de recordhoge inflatie zijn huizenkopers zo veel meer geld kwijt aan energie en levensonderhoud dat er minder overblijft om aan een huis te besteden. Tegelijkertijd stijgt de hypotheekrente waardoor de financiële speelruimte nog eens extra wordt beperkt.

Hoeveel minder er geleend mag worden, is nog onduidelijk. Vaststaat dat de leennormen naar beneden bijgesteld zullen worden. Welk effect dat op de woningprijzen zal hebben, is nog even afwachten.

Reageren op dit artikel? 

Merk jij ook veranderingen in Amsterdam, krijg je je huis opeens niet verkocht of vind je het wel/niet een goede zaak dat de woningmarkt lijkt af te koelen? We nodigen je uit om te reageren met een ingezonden brief of een opiniestuk. Je kunt je bijdrage richten aan hethoogstewoord@parool.nl.