Komen dieren ook in de hemel? ‘Ieder grassprietje wordt getransformeerd’

Analyse
Is er eeuwig leven voor de dieren? Nee, hebben christelijke theologen altijd gezegd. De overtuiging is de laatste jaren nogal omgeslagen. Fijn voor de baasjes, maar moeten de honden nu voor eeuwig aan de leiband lopen?
Dick Schinkelshoek Dick Schinkelshoek
zaterdag 1 oktober 2022 om 02:47 aangepast 08:03
Een priester zegent een hond in een buitenwijk van Madrid. Het geloof in een hondenhemel is de afgelopen honderd jaar stevig toegenomen.
Een priester zegent een hond in een buitenwijk van Madrid. Het geloof in een hondenhemel is de afgelopen honderd jaar stevig toegenomen. beeld epa / David Fernandez

Het was een opvallend onderzoek uit Groot-Brittannië, twee jaar geleden: het geloof in een hondenhemel is de afgelopen honderd jaar beduidend toegenomen. En dat in een eeuw van secularisatie en kerkverlating. Waarom willen mensen zo graag in een hondenleven na de dood geloven?

Het is dinsdag Werelddierendag. Of beter: de naamdag van Franciscus van Assisi, de heilige die zich om dieren bekommerde. Het zullen vooral huisdieren zijn die ervan profiteren met een extra bot of knuffel. Al enige tijd probeert Wakker Dier van de dag EetGeenDierendag te maken, maar vegetarisch eten op 4 oktober wil nog niet echt standaard worden. Diezelfde voorkeur zie je bij de terugkerende vraag aan dominees en pastoors of dieren ook naar de hemel gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De nieuwe en zeer gelovige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Mike Johnson (midden) wordt een 'christelijke fascist' genoemd: Gods wil moet wet worden in Amerika.

Wat is christelijk fascisme, en is die beweging werkelijk in opkomst?

Tegen democratie en mensenrechten. Voor een ‘bijbelse republiek’ waarin ieder mens buigt voor Gods wil. In Amerika groeit het aantal christofascisten, zeggen critici. Wat zijn dat precies, en vormen ze een reëel gevaar?

Royal Icon - The Descent into Limbo

Christus die is 'neergedaald in de hel'. Wat betekent het om dat te geloven?

Moet er naast van het feest van Christus' hemelvaart ook een Hellevaartsdag komen? De kerk belijdt sinds de vierde eeuw dat Jezus is 'nedergedaald ter helle'. Maar wat betekent het, en wat heb je eraan om dat te geloven?

Beeld uit de speelfilm Kingdom of Heaven (2005) van Ridley Scott over de kruistochten. Weinig christenen zullen vandaag zomaar ten strijde trekken tegen de ongelovigen. Of is die gedachte naïef?

Waarom alle christenen tegen oorlog zijn, maar sommige gelovigen toch ten strijde trekken

Zou je niet pertinent tegen elke vorm van geweld moeten zijn? Jezus was immers ook geweldloos. Maar hoe zit het dan met je verantwoordelijkheid nemen? Het zijn vragen waarover christenen al 2000 jaar verdeeld zijn.

De boeken- en filmserie Left Behind zijn gebaseerd op de eindtijdleer van de Opname en de Grote Verdrukking.

Hoe het 'duizendjarig vrederijk' christenen verdeelt - ook in keuzes die ze nu maken

Christenen verschillen in hun ideeën over de toekomst. Niet zozeer over hoe het uiteindelijk zal zijn: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Wel over de weg daar naartoe. En over wat christenen vandaag te doen staat.

Het Dead Raising Team van de Amerikaanse megakerk Bethel Church in 2013. Binnen de 'New Apostolic Reformation' wordt geloofd dat wie de Heilige Geest heeft ook doden kan laten herrijzen.

Er wordt volop gewaarschuwd voor deze nieuwe evangelische beweging. Hoeveel invloed heeft ze echt?

Frontrunners-gebedsgenezer Tom de Wal, liederen van Bethel Church en Hillsong, Youth Alpha - ze zouden stuk voor stuk doordrenkt zijn van een gevaarlijke ideologie die de kerken verovert: de New Apostolic Reformation.

InSalvation staat bij Opwekking gewoon op het podium, ondanks homoseksuele christenen die zich buitengesloten voelen.

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.