Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Inflatie stijgt naar ruim 17 procent in september

Het dagelijks leven is in september gemiddeld 17,1 procent duurder geworden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een eerste raming, op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode. Een maand eerder liepen de prijzen op jaarbasis gemiddeld nog met 13,7 procent op.

De hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.Beeld ANP

De inflatie is al tijden erg hoog doordat de prijzen voor gas en elektriciteit sterk zijn gestegen. Maar die hogere kosten voor energie werken ook steeds harder door in de voedselprijzen.

Het cijfer volgens de geharmoniseerde Europese methode valt altijd hoger uit dan de eigen methode van het CBS. Dat cijfer verschijnt pas volgende week. Daarin worden onder andere de kosten voor wonen bijgehouden, zoals de huurprijzen. De Europese methode laat die buiten beschouwing. De Europese methode is bedacht om de inflatie van verschillende landen makkelijker met elkaar te kunnen vergelijken.

De prijzen van energie worden door het CBS berekend op basis van nieuwe contracten. Dat betekent dat de werkelijke inflatie mogelijk lager ligt omdat lang niet alle huishoudens in september een nieuw energiecontract hoefden af te sluiten. Het statistiekbureau werkt aan een nieuwe methode voor het meten en berekenen van energieprijzen. Daarin moeten de ontwikkelingen van de energieprijzen verfijnder in kaart worden gebracht.

Ministers geschrokken

Ministers Sigrid Kaag (Financiën) en Micky Adriaansens (Economische Zaken) zijn geschrokken van het hoge inflatiecijfer. Kaag noemt het percentage ‘vreselijk’ en ‘schrikbarend’. Adriaansens vindt het ‘extreem’. Beiden benadrukken dat het kabinet al veel geld heeft uitgetrokken voor koopkrachtherstel. Ook wijzen ze erop dat er nog wordt gewerkt aan een energieplafond voor mkb’ers die veel energie gebruiken, zoals bakkers.

Het kabinet zal niet alle pijn kunnen verlichten. “Hoe hard het ook is, we moeten er rekening mee houden dat sommige ondernemers het niet gaan redden,” aldus Adriaansens. Kaag vreest dat de inflatie juist aangewakkerd wordt als het kabinet te veel gaat compenseren. “Het is dansen op een koord.” Ook wil ze ervoor waken dat het kabinet nu te veel geld uitgeeft en dan krap bij kas zit als een volgende crisis zich aandient.

Ministers Karien van Gennip (Sociale Zaken) en Carola Schouten (Armoedebestrijding) sluiten zich aan bij hun ambtsgenoten. Van Gennip verwacht volgende week meer duidelijkheid over het prijsplafond voor consumenten. Schouten hoopt dat huishoudens rust krijgen door het plafond, maar erkent dat het desondanks voor sommige gezinnen ‘nog heel zwaar’ gaat zijn.

Twitter bericht wordt geladen...