Terug naar de krant

Twee aardbevingen achter elkaar in Groningen

Leeslijst Nieuws
Aardbeving Op Twitter worden de bevingen beschreven als twee „harde knallen” die goed te voelen waren.
Leeslijst

In het noorden van Groningen hebben zich zaterdagmiddag in korte tijd twee aardbevingen voorgedaan. Rond ongeveer 12.20 uur was er een aardbeving in de gemeente Het Hogeland, bij Uithuizen, met een kracht van 2.7 op de schaal van Richter. Ongeveer een uur later kwam er een tweede beving met een kracht van 1.7 in hetzelfde gebied, zo meldt het KNMI. In totaal vonden er deze maand 5 lichte aardbevingen plaats in de provincie. Volgens Veiligheidsregio Groningen heeft de beving opnieuw voor schade aan huizen gezorgd.

Lees ook Hoe Wiebes het vertrouwen van de Groningers verspeelde
Een woning in Overschild wordt zwaar gestut.

Afgelopen weken zijn verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er op 9 september een aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter, op 28 augustus eentje met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een derde met een kracht van 1.9. De zwaarste aardbeving tot nu toe was in augustus 2012, Huizinge. Die beving had een kracht van 3.6.

Op Twitter worden de bevingen beschreven als twee „harde knallen” die goed te voelen waren. Er komen vaker aardbevingen voor in dit gebied als gevolg van de gaswinning in het Groningen-gasveld, een van de grootste gasvelden ter wereld. De winning van aardgas speelt sinds 1963 een grote rol in de Nederlandse energievoorziening.

Twitter avatar TjerkBos ⛅ 𝙏𝙟𝙚𝙧𝙠 Bos Enorme donder en #aardbeving. Het hele huis trilde, ramen, planten verschoven.
Niet Normaal ! Niet te vergelijken met eerdere bevindingen in #Uithuizermeeden. #vandaaginside

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in