Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Israël valt kantoren van Palestijnse organisaties binnen en timmert de deuren dicht

Israëlische soldaten hebben donderdag de kantoren van zes Palestijnse mensenrechtengroeperingen dichtgetimmerd, en hen ­gesloten verklaard. Israël plaatste de organisaties vorig jaar al op de terreurlijst. De EU heeft meermaals gevraagd om bewijs dat dit besluit rechtvaardigt, maar dat heeft Israël nooit geleverd.

Shawan Jabarin, de directeur van Al-Haq, een van de zes mensenrechtenorganisaties die donderdag door Israëlische militairen zijn gesloten.Beeld ANP / EPA

Donderdagochtend vroeg vielen de militairen binnen bij de kantoren in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever. ‘Ze bliezen de deur op, gingen naar binnen en rommelden met de dossiers’, vertelt de directeur van Al-Haq, een van de organisaties, tegen persbureau AP. Toen de soldaten vertrokken, lieten zij een papier achter waarop in het Hebreeuws stond dat de kantoren voorlopig ‘om veiligheidsredenen’ waren gesloten.

Vorig jaar oktober stelde Israël al dat de zes organisaties gelieerd zijn aan het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een extreem-linkse beweging die door zowel de VS als de Europese Unie wordt beschouwd als een terroristische organisatie. De mensenrechtengroeperingen zelf ontkennen dat met klem, en zeggen dat Israël hen op deze manier het zwijgen wil opleggen.

Palestijnse burgers

De organisaties zetten zich allemaal op een andere manier in voor Palestijnse burgers. Addameer, bijvoorbeeld, staat Palestijnen bij die in een Israëlische gevangenis zitten, en Defense for Children International maakt zich hard voor Palestijnse kinderen. Al-Haq brengt mensenrechtenschendingen door zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit in kaart en probeert Israël als oorlogsmisdadiger voor het Internationaal Strafhof te krijgen.

‘We zijn lastig’, zei Shawan Jabarin, de directeur van Al-Haq, vorig jaar tegen de Volkskrant. ‘Er worden leugens verspreid, onze mensen worden geïntimideerd en het lukt Israël maar niet om van ons af te komen. Daarom wordt deze kogel op ons afgeschoten.’

Twitter bericht wordt geladen...

Later op donderdag wrikten de medewerkers van Al-Haq de deur van hun kantoor weer open en zweerden hun werk te blijven doen, ook al hadden de militairen al hun computers meegenomen. Een delegatie van Europese diplomaten is bij het kantoor langsgekomen om hun steun te betuigen.

De zes behoren tot de bekendste organisaties in het Palestijnse maatschappelijke middenveld en ontvangen aanzienlijke subsidies van Europese lidstaten en de Verenigde Naties. Ook Nederland heeft in het verleden aan een aantal van deze organisaties bijgedragen. Vorige maand nog hebben negen Europese landen vastgesteld dat de beschuldigingen nergens op zijn gebaseerd, en dat zij met de organisaties zullen blijven samenwerken.