Direct naar artikelinhoud

Atlete Femke Bol als eerste Nederlandse Europees kampioene op 400 meter

Femke Bol heeft als eerste Nederlandse atlete de Europese titel veroverd op de 400 meter outdoor. Ze was in München met afstand de snelste in de finale en won in een Nederlands record van 49,44 seconden. Het is ook de beste Europese tijd van dit jaar en mondiaal de tweede tijd van 2022.

Bol was in het Olympiastadion van München verreweg de snelste in de finale en won in een Nederlands record van 49,44 seconden.Beeld AP

De twee andere medailles waren voor Poolse atletes. Natalia Kaczmarek liep naar het zilver in 49,94, Anna Kielbasinska behaalde het brons in 50,29.

Lieke Klaver opende razendsnel en ging halverwege de race aan de leiding, maar ze miste kracht op het laatste stuk en finishte als zesde in 50,56. De sprintster uit Enkhuizen eindigde vorige maand bij de WK in Eugene als vierde op dit nummer.

Het goud op de 400 meter is deel één van de missie van Bol op deze Europese titelstrijd. Ze aast vrijdag ook op het goud op de 400 meter horden. Bol won onlangs bij de WK zilver op dat onderdeel. Vorig jaar pakte de 22-jarige Amersfoortse brons op de 400 meter horden bij de Olympische Spelen in Tokio.

Ze deed dit voorjaar al van zich spreken op de 400 meter vlak bij de WK indoor. Ze greep in Belgrado het zilver achter Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s. Bol richtte zich in het buitenseizoen eerst op de 400 meter met tien hekjes in de baan. Op de WK trof ze echter een ongenaakbare Sydney McLaughlin. De eveneens 22-jarige Amerikaanse olympisch kampioene zegevierde in een wereldrecord van 50,68. Bol kon daar niet aan tippen. Zij finishte in 52,27 en dat was net boven haar Europees record van 52,03.

Na de WK liep ze begin deze maand bij de Diamond League in Polen haar eerste 400 meter vlak op de buitenbaan. Ze toonde meteen haar ongekende talent door als eerste Nederlandse vrouw onder de 50 seconden te duiken: 49,75. Op de EK was Bol vanwege die tijd de torenhoge favoriete voor het goud en ze maakte die status volledig waar. Na 300 meter kwam ze als eerste uit de bocht en liep met grote passen gedecideerd naar de overwinning.