Opnieuw spontane betoging bij 'asielhotel' Albergen

Nieuws
Bij het hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen waar mogelijk asielzoekers worden gehuisvest, hebben zich woensdag opnieuw veel mensen verzameld die een spontane tegenactie houden. Het verloopt rustig, er wordt een aangerukte bittergarnituur geconsumeerd en op het pand zijn bordjes geplakt met protestteksten zoals Albergen zegt nee tegen AZC, Wat doe je ons mooie dorpje aan en Straks 10 procent allochtonen, kunnen wij hier straks veilig wonen?
anp
woensdag 17 augustus 2022 om 20:09 aangepast 20:54
Afbeelding
beeld anp

Dinsdag werd bekend dat het kabinet de gemeente wil dwingen in het hotel asielzoekers op te vangen, maar daar is veel verzet tegen. Zo ontstond dinsdagavond bij het pand al een spontane oploop. "Zo ga je niet met mensen om", zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag over het voornemen om de opvang "van hogerhand" op te leggen.

Ongeveer een paar honderd man zijn afgekomen op demonstratie, ze staan in verschillende groepen bij elkaar. Ze drinken een biertje, er speelt muziek. Het zijn met name jongeren die hun afkeer willen laten blijken over het voornemen van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om de gemeente Tubbergen de opvang op te leggen. Aan weerszijde van het hotel staan veel geparkeerde fietsen en auto's.

Ook was er een omgekeerde Nederlandse vlag te zien, een veelgebruikt symbool bij boerenprotesten tegen stikstofmaatregelen. En er stonden wat tractoren met daarop uitingen van sympathie richting de agrarische sector.

Volgens Van der Burg is de dwangmaatregel nodig aangezien er meer plaats voor vluchtelingen nodig is in Nederland omdat het opvangcentrum in Ter Apel al een hele tijd volledig volloopt. Hij is ondanks het verzet in Albergen niet van plan zijn besluit terug te draaien. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kunnen er in Albergen in potentie driehonderd asielzoekers worden opgevangen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leden van familie Kennedy spreken steun uit voor Biden

Vijftien leden van de beroemde en invloedrijke Amerikaanse politieke familie Kennedy steunen Joe Biden in zijn strijd om het presidentschap. Dat wordt gezien als een duidelijke afkeuring van de telg Robert F. Kennedy junior, die als onafhankelijke tegenkandidaat meedoet.

Afbeelding

Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er 'met z'n allen kort over gehad' aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf.

Afbeelding

Slecht weer remt jaarverkoop bier moederbedrijf Bavaria

Bierbrouwer Royal Swinkels, bekend van merken als Bavaria, Palm, Swinckels en Uiltje, had vorig jaar last van het slechte weer in het voorjaar en najaar waardoor er minder bier werd verkocht.

Afbeelding

Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

Afbeelding

Kunstenaar Siwani maakt slavernijmonument Den Haag

Kunstenaar Buhlebezwe Siwani uit Zuid-Afrika mag een monument over de slavenhandel maken. Dat moet op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag worden geplaatst, niet ver van het Binnenhof.

Afbeelding

Biotechnoloog Pharming hard omlaag op beurs na uitgifte obligaties

Biotechnoloog Pharming was donderdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. De onderneming plaatste voor 100 miljoen euro aan obligaties die kunnen worden omgezet in aandelen.