Terug naar de krant

Quintana geschrapt uit Touruitslag wegens gebruik verboden middel

Leeslijst Nieuws
Wielrennen De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana gebruikte tijdens de afgelopen Tour de France een niet toegestane pijnstiller en is daardoor zijn zesde plek in het eindklassement kwijt. Hij kan vrijdag in Utrecht wel starten in de Vuelta.
Leeslijst

De Colombiaanse wielrenner Nairo Quintana is zijn zesde plaats uit de afgelopen Tour de France kwijt. De internationale wielerunie UCI heeft hem gediskwalificeerd, omdat tijdens controles in de Tour sporen van de pijnstiller tramadol zijn aangetroffen in zijn bloed. Dat middel staat op de verboden lijst, maar gebruik ervan is geen overtreding van het dopingreglement.

De 32-jarige Quintana is daarom wel uit de uitslag geschrapt, maar wordt niet geschorst. Ook omdat het de eerste keer is dat de Colombiaanse klimmer op het gebruik van het middel is betrapt. Hij kan daarom vrijdag gewoon van start gaan in Utrecht voor de Ronde van Spanje.

De renner ontkent woensdagavond in een schriftelijke verklaring het gebruik van tramadol. „Ik ben me totaal niet bewust van het gebruik van deze stof en ik ontken dat ik het tijdens mijn carrière heb gebruikt.” Hij heeft advocaten ingeschakeld om zich te verdedigen. Quintana heeft tien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing om hem te schrappen uit de einduitslag.

Lees ook Hoe Jumbo-Visma jaren toewerkte naar deze Tourzege
Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma, na de slotetappe van de Tour de France, zondagavond.

Tramadol kan leiden tot misselijkheid, slaperigheid en verminderde concentratie. Vanwege het risico op valpartijen in het peloton heeft de UCI de pijnstiller daarom in 2019 verboden.

De kopman van Arkéa-Samsic eindigde in juli voor de zesde keer in de top tien van het eindklassement van de Tour de France. In de Ronde van Italië en Ronde van Spanje was hij al eens eindwinnaar. Zowel hijzelf als zijn ploeg hadden woensdag aan het begin van de avond nog niet gereageerd op de diskwalificatie. Een dag eerder maakte Arkéa-Samsic nog bekend dat het contract met de Colombiaan met drie jaar is verlengd.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 18 augustus 2022.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in