Direct naar artikelinhoud
Opvangcrisis

Verplichte asielopvang kwam voor Tubbergen als ‘donderslag bij heldere hemel’

Wethouder Ursula Bekhuis (portefeuillehouder asielzoekers) staat de pers te woord over de verplichte opvang van asielzoekers in de gemeente Tubbergen.Beeld ANP

Tubbergen en Eric van der Burg staan lijnrecht tegenover elkaar. De gemeente voelt zich gepiepeld, maar de staatssecretaris houdt voet bij stuk: de asielzoekers zullen er komen.

De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niets gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

Dat zei staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) woensdag over het nieuws dat de Overijsselse gemeente als eerste in Nederland gedwongen wordt om asielopvang te accepteren in het dorp Albergen. Volgens Van der Burg kan de gemeente niet zo verrast zijn, aangezien er al maanden gesprekken liepen. De burgemeester van Tubbergen is een uur voor de Tweede Kamer geïnformeerd over de maatregel, aldus Van der Burg.

Volgens wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis (asielbeleid) van Tubbergen kwam het nieuws over het asielzoekerscentrum ‘als een donderslag bij heldere hemel’. Dat zei ze tijdens een persmoment op het gemeentehuis in Tubbergen, op hetzelfde moment dat de staatssecretaris de pers toesprak.

‘De bestemming is horeca’

Volgens de gemeente is er vooraf geen contact geweest met het ministerie. Begin april is er wel een gesprek geweest met het COA over asielopvang in het hotel. De vraag ging over minstens 150 asielzoekers. “Maar daar hebben wij geen plek voor, de locatie is niet groot genoeg en de bestemming is horeca. Het COA was teleurgesteld, maar had begrip voor de situatie.”

Daarna hoorde de gemeente maanden niets, zei ze. Tot dinsdag. “We zijn niet geïnformeerd. Dat is het grootste punt.” De gemeente wil wel verantwoordelijkheid nemen. “Maar 300 asielzoekers op een dorp van 3000 inwoners is niet in verhouding.”

De wethouder is boos op het kabinet dat dit erdoor drukt. “Wij willen betrouwbare overheid zijn. Het maakt ons heel erg boos, zo ga je niet met mensen en een mede-overheid om.”

‘Er is te weinig geleverd’

Dat er in Tubbergen veel weerstand is ontstaan, had de staatssecretaris wel verwacht, maar is geen reden om zijn besluit terug te draaien. “Er is meer plaats nodig voor vluchtelingen in heel Nederland. Als dat niet op basis van vrijwilligheid lukt, dan kan ik twee dingen doen: het opvangcentrum in Ter Apel volledig laten verstoppen of ingrijpen. Dat laatste doe ik liever niet, maar er is door een aantal gemeenten te weinig geleverd op basis van vrijwilligheid”, aldus Van der Burg.

Van der Burg verwerpt de kritiek dat steeds kleine plattelandsgemeenten buiten de Randstad getroffen worden door zijn beleid. Hij wijst op grote steden als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam die veel vluchtelingen opvangen. En op kleinere gemeenten als Gilze en Rijen en Budel (gemeente Cranendonck), die grote asielzoekerscentra hebben of hebben gehad.

Het betreffende hotel is landhotel ‘t Elshuys in het buitengebied Albergen. De eigenaresse wil geen commentaar geven op de verkoop aan het COA vanwege geheimhouding. Het hotel heeft volgens de gemeente hoogstens plek voor 75 mensen en is absoluut niet geschikt voor opvang van meer dan 150 asielzoekers.

Lees ook:

Griekse toestanden in Ter Apel: hoe kan het zo misgaan in de asielopvang?

Asielzoekers zijn de dupe van bezuinigingen, personeelskrapte en chaos bij alle organisaties die zich met hen bezighouden.

De situatie in Ter Apel verslechtert

In Ter Apel ligt afval en toiletten worden niet schoongemaakt. Als de deur opengaat omdat er dertig mensen naar binnen mogen, ontstaat er chaos. Een reportage van Tim van der Pal.