Deze priester was een popster, maar werd priester en schrijver: ‘Het was een roeping’

Interview
Sommige mensen hebben een carrière die je moeilijk had kunnen voorspellen. Richard Coles had in 1986 als onderdeel van het Britse popduo The Communards een grote hit met ‘Don’t leave me this way’. Later werd hij priester in de Anglicaanse kerk. En nu is er een detective, waarin een dominee de hoofdrol speelt.
Gijs Korevaar
woensdag 17 augustus 2022 om 11:30
Richard Coles: ‘Vanaf het moment dat ik in het kerkkoor zong, liet het idee van een terugkeer naar de kerk mij niet los.’
Richard Coles: ‘Vanaf het moment dat ik in het kerkkoor zong, liet het idee van een terugkeer naar de kerk mij niet los.’ beeld uitgeverij luitingh-sijthoff

De Engelse auteur Richard Coles dacht als kind echt niet aan boeken schrijven. Hij was vooral dol op muziek. ‘Als zevenjarige jongen ging ik op een kerkkoor. Heel traditioneel, heel erg Engels om dat te doen. Veel van die jongens zijn doorgegaan met een carrière in de koormuziek. Ik niet. Ik werd lid van een popband, de Communards’.

Het duo waaruit deze groep bestond, Jimmy Somerville met de extreem hoge falsetstem en Richard Coles op de elektrische piano, had in de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm succes met hits als ‘Don’t leave me this way’ en ‘Never can say goodbye’. Rond zijn dertigste stopte hij met popmuziek. ‘Popmuziek is de soundtrack van het leven als je jong bent’, zegt hij in een terugblik op zijn loopbaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corrie ten Boom met de Duitse luitenant Hans Rahms in 1951. Rahms was haar ondervrager toen ze gevangen zat in Scheveningen. Hij stelde veel vragen over haar geloof. Na de oorlog kwam hij zelf tot geloof.

Wat maakt Corrie ten Boom zo uitzonderlijk? 'Ze vergaf haar vijanden na de oorlog'

Corrie ten Boom verborg Joden in haar huis in Haarlem. Maar dat is niet wat haar uitzonderlijk maakt, vindt de Amerikaanse auteur Larry Loftis. ‘Ze vergaf de man die haar verraden had. Ze stopte nooit met liefhebben.’

Dominee J.H. Zelle ging zijn eigen gang. Hij toonde weinig respect voor kerkelijke vergaderingen en werd geregeld betrapt op leugens en halve waarheden.

Deze gereformeerde preektijger was een raadselachtige zonderling. 'Door de week een sloeber'

Geen dominee kon zo bulderen als de gereformeerde preektijger Johannes Zelle. Maar zijn excentrieke levensstijl bezorgde collega-predikanten kopzorgen. ‘Mensen willen mij. Het is allemaal sensatie.’

‘De bezorgdheid om mijn kinderen was een tijd extreem. Echt niemand is te vertrouwen, dacht ik.'

Waarom kijken we zo vaak weg bij kindermisbruik? Rinke Verkerk: 'Die houding maakte me kwaad'

Gemiddeld zit in elke basisschoolklas een kind dat misbruikt is. Hoe komt het dat de omgeving zo vaak wegkijkt? Rinke Verkerk raakte gefascineerd door die vraag. 'We laten niet tot ons doordringen dat overal daders wonen.'

Frans Willem Verbaas schreef een boek over Suster Bertken. 'Net als Suster Bertken voel ik me aan de rand van de wereld staan.'

Suster Bertken zat 57 jaar vrijwillig opgesloten. 'Ik ben van haar gaan houden, in al haar vreemdheid'

Wat bezielt een jonge vrouw om zich te laten opsluiten in een cel – niet voor even, maar tot haar dood? Schrijver en dominee Frans Willem Verbaas zoekt het uit in zijn roman over de vijftiende-eeuwse Suster Bertken.

Govert Buijs: 'De originaliteit, diepgang en kwaliteit van Goudzwaard’s analyse is nog steeds verbluffend.'

Govert Buijs weet niet of hij christen was gebleven zonder dit boek: 'Het was bevrijdend'

Govert Buijs, hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit, stuitert van enthousiasme als hij vertelt over het boek dat zijn leven veranderde. Hij werd gegrepen door Bob Goudzwaards analyse van de moderne samenleving.

Directeur Anne van Olst van de Evangelische Hogeschool.

'Die Bijbel, klopt die wel?' Anne van Olst over C.S Lewis en het probleem van het lijden in de wereld

Er zijn van die boeken die je nooit meer vergeet. Directeur Anne van Olst van de Evangelische Hogeschool, waar studenten zich in een tussenjaar bezinnen op hun toekomst, herinnert zich Het probleem van het lijden.