Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Rijn nadert laagste waterstand ooit: waterpeil zakt verder

Het gaat waarschijnlijk niet lang duren voordat de Rijn bij Lobith de laagste waterstand ooit zal gaan bereiken. De vorige keer dat het water zo laag stond was op 29 oktober 2018, toen de Rijn naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith zakte.

Op dit moment staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen verwacht in het stroomgebied van de rivier.

Recordlage waterstand bij de Rijn

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze tijd van het jaar ongeveer 8,70 meter boven NAP. In het najaar komen heel lage waterstanden vaker voor, want dan komt er geen smeltwater uit de Alpen meer in de rivier.

https://twitter.com/weermanrobert/status/1556226486364930050

Cristel de Zwaan, adviseur Rivieren bij het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN), vergelijkt het met een pan. „In een smalle pan staat een liter water hoger dan in een brede pan, maar er zit evenveel water in.” Daarom willen waterbeheerders en schippers met name weten hoeveel water er is, dus hoeveel water het land binnenstroomt.

Ook in Duitsland

Dat er de komende dagen heel weinig water naar Lobith zal komen blijkt ook uit een bericht van de waterbeheerders in Duitsland. Die melden dinsdag dat de waterstand van de Rijn bij Emmerich, net over de grens in Duitsland, onder het niveau van de peilstok is gezakt. Er stroomt nog ongeveer twee meter water door de vaargeul.

https://twitter.com/transportonline/status/1559516705180852226

De afvoer van Rijnwater bij Lobith zakt tegen het eind van de week naar 650 kubieke meter water per seconde. Ook dat is heel dichtbij de laagste afvoer ooit gemeten in deze tijd van het jaar. Dat is voor de beroepsvaart een belangrijk gegeven, want de waterstand zegt niet direct iets over de hoeveelheid water die beschikbaar is. De waterstand kan namelijk door de jaren heen veranderen, doordat de vorm van de rivier en de vaargeul verandert.

Bijna helft van Nederlanders wil niet zuiniger aan doen

Door het grote tekort aan water is het advies vanuit de overheid om vooral zuinig te doen. Maar uit onderzoek van Hart van Nederland onder ruim 4000 Nederlanders blijkt dat 48 procent van de Nederlanders daar geen gehoor aan geeft.

Tussen ouderen en jongeren zit wel een groot verschil in bereidheid om de kraan wat vaker dicht te laten of minder lang te douchen. Van de 50-plussers is 57 procent van plan om minder water te gebruiken. Onder de 30-minners in Nederland daarentegen gaat 62 procent geen druppel minder gebruiken dan ze nu doen.

Officieel watertekort zorgt voor verdeelplan in ons land; hoe werkt dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.